DEBATT - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Hedra Reuterswärd – Nej till vapen!

Nära nog på dagen för tio år sedan avtäcktes Carl Fredrik Reuterswärds revolver med dubbelknut utanför Landskrona museum. Frågan är om det idag råder dubbelmoral kring vad revolvern symboliserar och kommunledningens önskan om att få placera pensionspengar i vapenföretag. Då för tio år sedan stod Torkild Strandberg i första ledet när skulpturen avtäcktes. Idag får kommunstyrelsens ordförande en påminnelse om detta av debattören Marko Huttunen.
För den turistande flanören eller vardaglige landskronabon finns ett praktfullt konstverk att åtnjuta i stadens centrum. Framför muséet står Carl Fredrik Reuterswärds Non-violence. En revolver med två knutar slagna på pipan.

Upphovet till konstverket eller ja rent av monumentet, som kommit att bli en världsberömd symbol, var att Beatlesmedlemmen John Lennon mördades. Ett liknande konstverk återfinns i New York utanför den berömda FN-skrapan och därtill på en uppsjö av platser såväl i Sverige som runtom i världen. När konstverket utanför muséet i Landskrona invigdes av Jason ”Timbuktu” Diakité sa han bland annat följande om konstverket: ”Det går inte att missuppfatta vad den står för och vi behöver den här i Skåne och i Sverige”. Vidare sa han: ”Men skulpturen visar också att det finns många goda och kärleksfulla krafter överallt, även här i Landskrona”.

Knappt hundra meter från Carl Fredrik Reuterswärds konstverk ligger Landskronas Rådhus och där sammanträder som bekant stadens kommunfullmäktige. Där är det tänkt att kommunen ska fatta beslut om en finanspolicy, som när den var uppe i kommunfullmäktige senast, återremitterades för att den öppnade upp för staden att öka sina investeringar i vapen. Protester mot detta kom rent av inifrån Treklövern från Miljöpartiet och Elvir Mesanovic. Jag minns en intervju i Landskrona Posten från 2017 där han sa att han såg sig själv som en Landskronas Zlatan. Han sa: ”Jag går in i tacklingarna, men inte fysiskt utan med argument och fakta för att företräda Miljöpartiets värderingar”. Vilket han således har gjort i frågan om kommunens investeringar i vapen.

Symbolen Non-violence och sättet som Landskrona stad valt att hedra Carl Fredrik Reuterswärd på, med en central placering av konstverket och därtill att Reuterswärd 2013 fick Landskrona stads hedersmedalj, borde rimligen ha någon form av faktisk betydelse, även i Torkild Strandbergs (L) och Treklöverns värld. Att hedra en person för dess livsgärning, får inte reduceras till att vara blott tomma ord. Att hedra personer som gått före oss och lärt oss något, förpliktigar. Det är inte bara att dela ut medaljer till läpparnas bekännelse, utan även till att genom handling visa att vi har lärt oss något. Inte ens i Treklöverns värld kan det väl ens vara förenligt med tanken om Non-violence att använda kommunens stora skattkassakista till att investera i vapen.

Hedra Reuterswärd i ord och handling!

Marko Huttunen

Lokal debatt på Landskrona Direkt

Skicka din debattartikel till info(at)landskronadirekt.com.
Ämnet du tar upp ska helst vara av lokal karaktär och röra Landskrona eller Skåne som helhet.

Bifoga en bild till din debattartikel samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa frågor angående texten.

Försökt håll dig under 6000 tecken inkl mellanslag. Eventuella repliker publiceras i huvudsak på Planket men kan även leda till ett nytt debattinlägg.

Till arkivet