Sander & Gander ger ut bok

Sander & Gander har boksläpp på Landskriona Direkt på söndag. För illustrationerna står Isa Oriabure Andersson.
BOKSLÄPP. Stefan Andersson och Göran Andersson, möjligen än mer bekanta som Sander och Gander, har underhållit unga i drygt 30 år. Nu har de valt att släppa en bok med favoritlåtarna som fått barn att hoppa och studsa som om det vore en gymnastiklektion. Boksläppet sker på Landskrona Direkts redaktion på söndag den 2 juni.

På söndag mellan klockan 12 och 14 är det dags för boksläpp på Landskrona Direkts redaktion. Det är alla barns favoriter, Sander & Gander som släpper en bok med texter, noter och kul teckningar.

Efter decenniers samarbete känner de båda varandra innan och utan. Stefan Andersson jobbar som musiklärare medan Göran Andersson gått i pension.
– Vi började skriva låtar tillsammans 1992 när vi var på samma förskola. Första gången vi uppträdde på scen var 1995, säger Göran Andersson och förklarar varför de började.
– Vi skulle ha tema vatten på förskolan och då såg vi att det fattades sånger. Så då fick vi göra egna – Krabban bland annat.

Stefan Andersson hittar en annan vinkel.
– Vi hade ju blivit pappor och det var skönt att släppa det där med att man skulle vara rockstjärna och istället fjanta runt lite, säger han och skrattar.

Sander & Gander gör fem till tio spelningar per år och låtarna är i stort sett fortfarande de samma.
– Där är ju någon nyare, typ Gubben Släng från 2010. Annars är de gamla allihop, säger Stefan Andersson.
– Men det gör inget för vår publik förändras ju hela tiden. När barnen kommer upp i tioårsålderns så slutar de att lyssna på oss. Samtidigt kommer småsyskonen. Och så rullar det på hela tiden, säger Göran Andersson.

Tidigare har paret släppt två kassetter samt en CD med låtarna från kassettbanden.
– Den första hette Rymdraket och 1998 släppte vi vår andra, Hönorna får ingen ro. När vi sedan körde en spelning på Folkets Hus så spelade vi bara låtarna från vår andra kassett. Vi fick då höra att en unge kommit hem och gråtit för att vi inte körde Krabban. Och då bestämde vi oss för att vi skulle hålla oss till våra hits, säger Stefan Andersson.

Och nu har alltså de båda skrivit en bok med såväl noter som texter.
– Det är ett fysiskt tidsdokument, förklarar Göran Andersson.
– I boken finns samtliga låtar på kassetterna plus Gubben Släng eftersom det är ett miljötema.

Förutom noter och text så är boken rikt illustrerad av Isa Oriabure Andersson.
– Jag jobbar på samma skola som Stefan och han kände till att jag gett ut en bok. Vi skojade om att jag skulle illustrera Sander & Ganders sångbok. Men så kom pandemin. Men efter det sade jag att nu är det dags, säger Isa Oriabure Andersson.

Trots att hon aldrig sett barnens favoriter  live så hade hon inga problem med motiven.
– Jag gjorde en reseach på Youtube. Det sköra var att jag fick göra som jag ville och ta den tid jag behövde. Det var jättekul – en dröm som gick i uppfyllelse. Att illustrera till musik har jag alltid velat göra.

Boken kommer att kunna köpas på de vanliga digitala inköpsställena samt på Sander & Ganders hemsida.
– Det går ju även bra att komma ut till Erikstorp på nationaldagen den 6 juni. Då ska vi uppträda där och då kommer vi att ha boken med oss, tipsar Stefan Andersson.

Innan det så kan du dock lägga vantarna på ett exemplar. Det är bara att ta sig till Landskrona Direkts redaktion på Gamla Kyrkogatan 21 (in på gården) på söndag den 2 juni klockan 12-14.

Sander & Gander utesluter inte att de spelar en låt eller två från boken.

Till arkivet