Tårta och ståt när nya lokalvårdare firades

Esmail Alakash och Måns Back Nilsson kramar om varandra efter den avslutade kursen.
UTBILDNING. Studentfirande av det något annorlunda slaget var det i caféet på stadshuset på onsdagsförmiddagen. Bland gästerna syntes såväl kommunalråd, utbildningsförvaltningens ordförande som stadsdirektören, lärare och rektor från Komvux och allehanda enhetschefer från olika förvaltningar. Det var minst sagt festligt när de åtta kursdeltagarna på den 15 veckor långa utbildningen till lokalvårdare idag skulle firas för avklarade studier.

– Vi fortsätter ligga på runt 60 procent som går vidare till anställning. Om än vikariat, till en början. Så är det med instegsjobb, vi har nästan alla börjat som vikarier, säger Måns Back Nilsson, resurschef på Enkla Jobb.

Samarbetet mellan Komvux i Landskrona, Enkla Jobb, individ- och familjeförvaltningen, samt teknik och service fortsätter att ta människor från arbetslöshet till sina första vikariat.

–  Lågkonjunkturen må ännu diktera utseendet på den svenska arbetsmarknaden men för några yrken fortsätter bristen på arbetskraft vara ett problem. Samtliga här har stått långt från arbetsmarknaden men nu tar de steget in, säger Måns Back Nilsson mellan kramarna från kursdeltagarna som alla har något fint att säga om sin lärare.

– Jag har svart bälte i motivation, säger han halvt på skämt, halvt på allvar.

Jag trivs bäst när jag får vara ute bland människor som behöver en andra chans. Arbetet påminner ganska mycket om hur jag arbetade på folkhögskolan och jag gillar det. Det har varit superkul för mig att vara ansvarig från stadens sida, säger Måns Back Nilsson och får motta en bamsekram från kursdeltagare Esmail Alakash.

– Nu ska jag söka jobb i Landskrona, Helsingborg och Malmö men också mejla en del privata företag, säger den färdigutbildade lokalvårdaren.

Måns Back Nilsson hoppas och tror det blir en fortsättning på kurserna till måltidsbiträden och städpersonal.

– Kurserna har varit sökbara för alla. Det gör att vi kan peppa och motivera på ett helt annat sätt. När arbetsplatser som Maryhill Estate och andra kommer igång är jag  övertygad om att dessa personer kommer att ha stora möjligheter till fasta jobb.

Stadsdirektör Pernilla Anderberg var som hastigast på plats innan hon tvingades skynda iväg till dagens möte i kommunstyrelsen.

–  Detta ligger mig värmt om hjärtat. Vi behöver lägre trösklar in på arbetsmarknaden och här har staden tillsammans med andra aktörer hjälpt till att sänka dessa. Genom förvaltningssamarbetet skapas också en röd tråd i kommunen där vi ser oss som en enhet, säger hon.

– Ni fick en andra chans och ni tog den, sa Måns Back Nilsson vänd till de åtta kursdeltagarna som nu förhoppningsvis ska ut i arbetslivet.

Till arkivet