DEBATT - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Axeltofta påminner om vikten av politiskt engagemang!

Den flitige debattören Marko Huttunen drar en lans för de boende i Axeltofta och påminner om vikten av engagemang. för att inte bli överkörda.

Så har det hänt igen, en politisk fråga har dykt upp på dagordningen som slår mot en liten och begränsad grupp människor i vår kommun, som inte såg hotet komma. Härförare Torkild Strandberg (L) vill stänga ner koloniområdet Axeltofta där det bor omkring 160 personer. I vapenarsenalen för att vinna slaget om Axeltofta har Torkild valt ut huvudargumenten Klimatet, Ekonomin och sist men inte minst bajonetten Fakta. Den enda vägens politik har presenterats med chimären Trenne Vägval, så det är bara att välja! Det sägs att alla vägar leder till Rom, men i detta fallet leder de endast till att härföraren får som han vill.

Denna gången är det de stackars boende i Axeltofta, varav somliga investerat dyra pengar och många timmars arbete i sina bostäder, som nu alltså kommer att tvingas bort från marken som ägs av Landskrona stad. Frågan kommer dels upp på bordet för att människor inte får lov att vara bosatta i området året runt, enligt avtal som de boende har med kommunen, avtal som snart går ut. Samt den ständigt återkommande skurken i Landskrona, Bristande Underhåll. En skurk som Torkilds egna Treklöverstyre varit bidragande till att göda så att den fått växa till sig och ständigt står och lurar bakom varje hörn.

Det har inte varit någon välbevarad hemlighet att något behöver göras med Axeltofta, men ändå har människor – av olika anledningar – tagit den stora risken att investera i en bostad i området. Anledningarna kan vara flera och delvis kan risktagandet grunda sig i att människorna längtar efter ett lite frihetligare liv. Kanske vägrar de, precis som Peps Persson sjöng, att bo i en hyreskasern. Det är ”för mycket snicke-snacke snack, för mycket tissel-tassel tassel”. De vill kanske inte stötta någon hyreshaj, som snor deras stålar fast kåken är paj! Lite frihet, ska väl inte vara något som enbart di rige ska kunna unna sig? Liberalism, var ordet!

Vi är många som känner med Axeltoftingarna, även om vi i den uppkomna situationen inte vet hur vi ska kunna hjälpa till. Det är enkelt att luta sig mot härförarens huvudargument, men gör man verkligen det utan att det känns i magen? Utan att det hugger till lite i hjärtat? Utan att blinka? Klimatet, Ekonomin och Fakta, men vart tog människorna vägen?

Att börja organisera sig när den politiska frågan väl hamnat på bordet är oftast på tok för sent. Det är viktigt att vara insatt i politiken. Att följa politiker i sociala medier och ifrågasätta och tycka till. Att välja att betala för betalväggar för att kunna läsa tidningar så att man vet vad som händer lokalt. Att vara medlem och engagerad i politiken och det övriga föreningslivet. Att ta ställning i frågor och säga sitt hjärtas mening. Det duger inte att påstå att man har fullt upp med familjen och jobbet. Det räcker inte att rösta vart fjärde år. Det hjälper inte att smita undan! Det är vi, tillsammans, som utgör Landskrona. Ni som inte engagerar er för andra, åker snålskjuts. Sluta upp med det! Ta ställning! Engagera er! Inte enbart när ni råkar höra till den utsatta gruppen som hamnat mitt i Colosseum och ska kämpa mot en övermäktig gladiator, utan alltid! Det gamla latinska ordstävet lyder: ”Si vis pacem, para bellum”, vilket översätts till ”Om du vill ha fred, förbered dig för krig”.

Marko Huttunen

Lokal debatt på Landskrona Direkt

Skicka din debattartikel till info(at)landskronadirekt.com.
Ämnet du tar upp ska helst vara av lokal karaktär och röra Landskrona eller Skåne som helhet.

Bifoga en bild till din debattartikel samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa frågor angående texten.

Försökt håll dig under 6000 tecken inkl mellanslag. Eventuella repliker publiceras i huvudsak på Planket men kan även leda till ett nytt debattinlägg.

Till arkivet