DEBATT - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Kostar barnens bästa för mycket?

Nina Sehovic på Kommunal har tidigare haft synpunkter kring den förda personalpolitiken i Landskrona stad och inte blir det bättre när hon denna gång synar villkoren för barnskötarna.

Jag tror att all personal på förskolorna måste ha dragit en lättnades suck när man fick höra att det är 200 barn mindre till hösten. Inte för att de inte tycker om sitt arbete utan för att de nu äntligen kanske skulle få möjlighet att utföra den under drägliga villkor. Det var innan arbetsgivaren inkluderade 40 barnskötare till den ekvationen. Då gick nog luften ur en ännu mer. Nej, det skulle inte få bli bättre. 

Det vi kan konstatera dock är att barnskötarna på förskolorna följer BRA. Kanske lite för bra. 

De har ett gott Bemötande, en oerhört stark Ansvarskänsla som ger goda ekonomiska Resultat. Som tack för den solidariteten med arbetsgivaren väljer Landskrona stad att istället säga att man inte behöver de. 

Ni ska få några exempel på hur det är att arbeta som barnskötare i Landskrona stad.

Varje dag är många ensamma på arbetsplatsen flera tillfällen under dagen. Samtidigt som de ansvarar för barnens säkerhet. De flyttar sina arbetstider flera gånger i veckan för att täcka de tider som förskolan har öppet. Tänk om du kom till jobbet och aldrig egentligen visste när du skulle få gå hem. Så har de det varje vecka. 

De springer mellan avdelningar för att täcka för den personalen som är borta så att arbetsgivaren kan hålla nere vikariekostnaden för den har de fått höra är det som kostar mest. 

De ansvarar för allt mellan 6 till 8 barn som bäst och upp till 17 eller fler som mest. Detta för att de har fått höra att det ska man klara. Men också för att de ska kunna ha sina planeringar, kompetensutveckling, samtal med föräldrar, möten och raster mm.

Ibland är de för trötta för att ens märka att det har gått mer än de 5 timmar som lagen tillåter de att jobba innan de måste ta en rast. Pauser däremot är en lyxvara inom förskolan förunnat få. 

Jag förundras alltid över hur politiker som inte har insyn eller kunskap om en verksamhet känner att de kan fatta beslut om sådana viktiga frågor som berör så många utan att ens inkludera de faktiska experterna. Kanske för att vi låter de. Kanske för att vi inte vill veta hur barnen har det. För deras bästa kanske kostar för mycket. 

Barnskötarna tar hand om vår framtid. Hur den framtiden kommer att se ut är upp till oss att avgöra NU. 

Nina Sehovic  
Kommunal

Lokal debatt på Landskrona Direkt

Skicka din debattartikel till info(at)landskronadirekt.com.
Ämnet du tar upp ska helst vara av lokal karaktär och röra Landskrona eller Skåne som helhet.

Bifoga en bild till din debattartikel samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa frågor angående texten.

Försökt håll dig under 6000 tecken inkl mellanslag. Eventuella repliker publiceras i huvudsak på Planket men kan även leda till ett nytt debattinlägg.

Till arkivet