Fröer porträtterade genom mikroskop

Ärtväxter (Fabaceae). Här ett frö av baljväxten porträtterat av den franske fotografen Thierry Ardouin. Bilden är beskuren.
FOTOUTSTÄLLNING. Med start den 1 maj visar Landskrona Foto utomhusutställningen Seed Stories i renässansträdgården vid Tycho Brahe-muséet på Ven. I utställningen utforskar den franske fotografen Thierry Ardouin fröer ner på mikroskopisk nivå och blottar en fascinerande historia om deras resa världen över.

Thierry Ardouin har länge intresserat sig för förhållandet mellan människa och miljö. Hans utforskande av frövärlden började 2009 när han utförde dokumentärt arbete om franskt jordbruk för Tendance Floue-kollektivet, som han hjälpte till att grunda 1991.

I projektet Seed Stories har han använt sig av vetenskaplig teknisk utrustning för att komma ner på mikroskopisk nivå med sina porträtt av frön. Porträtten visar det som annars är dolt för det mänskliga ögat och blottar en historia om fröers resa genom tiden. Sedan tidernas begynnelse har fröer burits av havsströmmar, vindar och ibland eld. De har färdats över världen, från ett territorium till ett annat, där de tagits emot och acklimatiserats.

Ardouins porträtt är utvalda, ljussatta och komponerade med allra största omsorg. Fröna har till största delen lånats från Naturhistoriska riksmuseets samlingar i Paris, men kommer från hela världen. Porträtten från Seed Stories kommer visas i Tycho Brahe museets renässansträdgård.

– Fröer i mikroskop liknar himlakroppar i en rymd full av stjärnor. Utställningen knyter perfekt an till Tycho Brahes astronomiska arv och museets verksamhet. Här vävs historia och nutid, rymd och växtlighet samman på ett fint sätt, säger Martin Bofeldt, trädgårdsmästare för Tycho Brahes renässansträdgård.

Inspirationen till utställningen kommer från publikationen Seed stories, med fotografier av Thierry Ardouin. Den bygger på en originalidé av Xavier Barral och är frukten av ett långsiktigt samarbete för att sammanföra fotografi och vetenskap.

När Thierry Ardoiun presenterade sin bok Seed Stories för oss blev vi mycket förtjusta i hans mikroskopiska bilder av frön från hela världen. De berättar en historia om fröns sårbarhet och hur de har påverkats av klimatförändringarna. Det är en högst aktuell samhällsfråga, som passar väl in att belysas under Landskrona Foto Festival, säger Jenny Nordquist, arrangör för utställningen och konstnärlig ledare för Landskrona Foto.

Utställningen pågår från den 1 maj till 1 oktober 2024 och är skapad av Atelier EXB, med stöd av Muséum national d’histoire naturelle i Paris.

Utställningen är en del av Landskrona Foto Festival och arrangeras av Landskrona Foto i samarbete med Tycho Brahe-muséet.

Fotografier: Thierry Ardouin, Tendance Floue
Curator: Nathalie Chapuis, Atelier EXB
Utställningskoordinator: Yseult Chehata, Atelier EXB

Om Landskrona Foto Festival
Landskrona Foto Festival består av ett stort antal utställningar med internationella fotografer, på bland annat Landskrona konsthall, Landskrona museum, Tyghuset, Citadellet och i Tycho Brahe-museets trädgård på Ven. Fotoutställningarna tar också plats i stadsmiljön, på centrala gator och torg i Landskrona. Landskrona Foto Festival går av stapeln den 6-22 september.

Om Tycho Brahe-muséet
Strax utanför Landskrona på ön Ven i Öresund, byggde adelsmannen Tycho Brahe under slutet av 1500-talet ett forskningscentrum och underjordiskt observatorium. Här gjordes banbrytande verk och upptäckter, framför allt inom astronomi. Idag är det ett museum där besökare kan ta del av Tycho Brahes liv och historia genom utställningar inomhus och utomhus.

Till arkivet