Filmfestival med 135 skånska kortfilmer

Det blir filmfest i Landskrona den 27 april 2024! Då kommer kortfilmsfestivalen Pixel till Landskrona teater. Foto: Film i Skåne
FESTIVAL. På lördag är det filmfestival i Landskrona! Då arrangeras den skånska kortfilmsfestivalen Pixel där filmskapare från 7 år och uppåt visar sina filmer för en bred publik. Dagen avslutas med gala och prisutdelning på Landskrona teater.

Lördagen den 27 april kan besökare helt gratis ta del av 135 kortfilmer av filmskapare i alla åldrar från hela Skåne.

Det kommer att bli en dag full av inspiration, spännande gäster, en pampig prisutdelning i Landskronas vackra teater och viktigast av allt – massor av skånsk kortfilm! säger Ralf Ivarsson, vd för Film i Skåne.

– Vi ser fram emot att välkomna filmskapare och publik från hela Skåne att ta del av det fantastiska utbud av filmer som kommer att visas. Film är ett viktigt uttryckssätt som berör så många, både som betraktare och som skapare av film. Därför tycker vi i Landskrona att det är viktigt att lyfta fram film och vi välkomnar filmproduktioner som en del av vårt kultur- och näringsliv, säger Anna Hansen, förvaltningschef för kulturförvaltningen i Landskrona stad.

Filmerna visas på Landskrona teater samt Biograf Maxim. Filmvisningarna är gratis och öppna för allmänheten. Kom gärna i god tid före de filmpass du vill se. Filmvisningarna startar kl. 10.00, sista passet startar kl. 16.00.

Filmtävlan är indelad i olika kategorier utifrån filmskaparens ålder, I Pixel Junior tävlar filmskapare i åldrarna 0–15 år och i övriga Pixel tävlar filmer från regissörer 16–100 år. Det delas ut specifika priser till varje ålderskategori.

  • Flugvikt (7–12 år)
  • Lättvikt (12–15 år)
  • Mellanvikt (16–19 år)
  • Tungvikt (20–26 år)
  • Sumovikt (27 år +)


Om du är nyfiken på att jobba med film arrangeras flera olika event och träffar. Passa på att ställa frågor till Svenska Filminstitutet som är på plats och hör Pixel-juryn berätta om sin process för att utse årets vinnarfilmer. I juryn finns etablerade skådespelare, regissörer och personer med stor erfarenhet från filmbranschen.

Det blir ”speed dejting” med personer från filmbranschen kl. 13.45-14.45 på Landskrona teater. Under en timme får du träffa producenter, regissörer, en filmfotograf, en manusförfattare och filmkonsulenter från Svenska Filminstitutet.

På kvällen arrangeras det Pixel-gala med prisutdelning i flera olika kategorier. Konferencier är komikern Hanna K Mölstad. Prisutdelningen är främst för filmskapare med en film med i tävlan, men alla är välkomna i mån av plats.

Pixel är regional uttagning till Novemberfestivalen – arena för ung svensk film. Vinnarna för Bästa film i Mellanvikt och Tungvikt får en direktnominering med resa, boende och biljett till Novemberfestivalen. Anagram delar ut ett manuspris med ett stipendium på 10 000 kronor och Pixel Talent Award – ett av Sveriges största kortfilmspris till ett värde av 220 000 kronor delas ut.

Hela festivalprogrammet finns på pixelfilmfestival.se


Till arkivet