Swep varslar 25 i Landskrona

Sweps nya huvudkontor på Järvgatan 3.
VARSEL. UPPDATERAD 11.50. Nyligen var det stor galafest för näringslivet i Landskrona. Staden hade bjudit in till internationellt klingande ”LA Business Awards”. Här uppmärksammades framgångsrika företag i kommunen. Årets Satsning gick till Swep. Föga anande man då att företaget tre veckor senare skulle varsla 25 anställda i Landskrona.

Vinnaren av Årets satsning vid Landskrona stads näringslivsgala tilldelades nyligen Swep. Nu står det klart att företaget gått ut med att man varslar totalt 50 personer om uppsägning, hälften av dessa i Landskrona andra hälften i Slovakien.

Siffrorna har bekräftats från såväl fackligt håll som av anställda. Malin Bengtsson, communication och brand manager på Swep, betonar dock att inget är klart hur många som kommer att få gå.
– Inget är klart och såklart kommer vi att göra allt för att så få som möjligt ska bli drabbade. Vi sitter i förhandlingar just nu, säger hon och förklarar varför man måste varsla.
– Vi hade en fantastisk tillväxt fram till den ekonomiska krisen slog till. Byggbranchen tvingades till en kraftig inbromsning och vi som tillverkar värmepumpar drabbades därmed också.

Malin Bengtsson betonar dock att man vill behålla så mycket personal man kan.
– Ser vi i det längre perspektivet så kommer det att vända igen och då gäller det för oss att vara med när allt kickar igång igen. Värmeväxlare är viktiga i den gröna omställningen som vi alla står inför.

Från stadens sida erbjuds i dessa situationer hjälp via det kommunala bolaget Tillväxt Landskrona där de anställda kan matchas mot annat arbete, eller erbjudas utbildning.
– Självklart är det tråkigt med ett varsel. Vi har löpande kontakt i olika frågor med Swep. I den här frågan finns vi tillgängliga genom Tillväxt Landskrona om och när Swep och berörd personal behöver oss. Kontakten är tagen, säger stadens näringslivschef Anna Classon.

350 nya arbetssökande
I runda svängar har det de senaste månaderna lagts varsel mot 350 anställda i Landskrona. Först var det ett drygt 70-tal anställda vid Stora Coop som i november fick besked att stormarknaden stänger till sommar. Därefter var det ungefär lika många medarbetare vid DLF Seeds A/S som i januari fick beskedet att verksamheten ska flyttas till Belgien. I februari var det byggvaruhandeln Optimera som berättade att de lämnar Landskrona. Något som berör sex anställda. Desto fler, 130 personer, varslade när Trioworld gjorde klart att man lägger ner sin fabrik i Landskrona. I förra veckan kom beskedet att 40 barnskötare får gå när kommunen skär ner. Avslutningsvis kommer cirka 25 anställda vid Swep att få besked att deras anställningar upphör.

Till arkivet