Nästan 8 miljoner i  produktions- och utvecklingsstöd till kulturlivet i Skåne

Circus I love you är en djurfri cirkus som sprider kärlek och entusiasm runtom Europa. Foto: Minja Kaukoniemi
STÖD. Nu är det klart hur årets första produktions- och utvecklingsstöd för kulturlivet i Skåne kommer att fördelas. Kvalitet, tillgänglighet, bredd och spets är ledord när vårens kulturstöd från Region Skåne delas ut. Totalt handlar det om 7,9 miljoner kronor till 55 olika projekt inom kulturområdet.  Cirkus I love you är en av arrangörerna som når Landskrona.

251 ansökningar togs emot under ansökningsperioden, med ett sammanlagt sökbelopp på 46 miljoner kronor. Nu har 55 olika kulturprojekt med en bredd av målgrupper och samarbeten beviljats produktions- och utvecklingsstöd på olika platser runt om i Skåne. 

De beviljade projekten knyter väl an till utvecklingsområdena i Region Skånes kulturplan: Konstnärligt skapande, delaktighet och medskapande, kulturens rum och platser, barns och ungas rätt till kultur samt digital utveckling.  

Ett exempel på projekt som får stöd är Cirkus I love you, vilka beviljas 250 000 kronor till föreställningen ”Fun n° 1” som gör en djupdykning i begreppet “fun” med samtida cirkus, musik, en internationell ensemble med nio medverkande och ett stort rosa och gult cirkustält. Föreställningen är både politisk och inte, samtiden behöver gemenskap, frihet och jämlikhet, samtiden behöver fun!

Projektet genomförs i Klippan och Landskrona och sträcker sig över ett och ett halvt år. Det består av både skapande och inledande turné. Föreställning ska spela på skolor och det blir även offentliga föreställningar i Skåne och internationellt.

Circus I love you startades 2017 av en grupp mångbegåvade akrobater tillika musiker. Då de kom från Europas alla hörn hade äventyret en internationell touch redan från början. Cirkusen har idag sin bas i Skåne och är mer engagerade än någonsin i att sprida cirkus och kärlek i Sverige och Europa.

Här kan du se samtliga projekt som beviljats stöd inom kultur – Utveckling Skåne (skane.se)

Till arkivet