Nya konstnärliga påskägg på Rådhustorget

Mathilda Björk och Oggy Christiansson (ägget på bilden). Så heter årets "äggmålare". Foto: Emma Pedersen
PÅSKPYNT. För fjärde året i rad ställer kommunen ut gigantiska påskägg som är dekorerade av lokala konstnärer. Nytt för i år är placeringen. Årets ägg finns till beskådan på Rådhustorget.

Årets konstnärer är Mathilda Björk och Oggy Christiansson, båda från Landskrona. Mathilda Björk har designat ett svartvitt ägg som är inspirerat av ett gammalt släktfotografi.
– Jag tecknar ofta av jätteförstoringar av äldre släktfoton, och fokuserar gärna på händer i min konst. Det var kul att testa det greppet på ett mycket större format, som det här ägget, säger Mathilda Björk.

Årets andra konstnär är Oggy Christiansson, som till vardags arbetar med serieteckningar. Hon har bland annat designat karaktärer till den nya Bamsefilmen ”Världens minsta äventyr”.
– På ena sidan ägget ser du hunden som nosar efter påskägg, och på andra sidan påskharen som lägger ut påskäggen.  Jag tycker om att berätta historier med mina bilder. Och jag är glad att jag fick frågan att designa ett ägg, det har jag varit sugen på sedan ett år tillbaka när jag såg äggen i Landskrona för första gången, säger Oggy Christiansson.

Traditionen med de stora påskäggen startade år 2020, och sedan dess har ett flertal konstnärer med bas i Landskrona fått i uppgift att designa ett påskägg i storformat.
– Vi är en grupp från olika förvaltningar som tittar på olika konstnärer. Vi bestämmer oss sedan för två. Listan på konstnärer fylls sedan på, säger stadsmiljöchef Tora Broberg.

Totalt syns nu nio ägg framför Landskrona rådhus, som är en ny plats för äggen. Tidigare har de placerats på Kasernplan.
– Första året hade vi bara tre ägg och de stod faktiskt i kosrningen av Östergatan och Järnvägsgatan. Men sedan dess har äggen placerats på kasernplan. Till i år alltså. Vi ville testa något nytt i år, och äggen gör sig väldigt fint framför rådhuset. Här passerar många Landskronabor, och vi ser redan att många är nyfikna på äggen. Man går fram och vill titta närmre, säger stadsmiljöchef Tora Broberg.

De nio påskäggen framför rådhuset är skapade av Oggy Christiansson, Mathilda Björk, Kim Berkhuizen, Jens Jentin, Ullastina Larsson, Malin Björklund, Anna Wiedner, Elisabeth Tyler och Mikael Jepson.
– Äggen är av glasfiber och konstnärerna har målat direkt på dessa. Sedan är de lackade för att de ska stå emot väder och vind. Men såklart blir de slitna. Ett av årets ägg är helt nytt medan det andra är ett övermålat, just på grund av slitage, avslutar Tora Broberg.

Påskäggen kommer att stå framme i cirka tre veckor, preliminärt till mitten av april.

Foto: Emma Pedersen
Till arkivet