DEBATT - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

En uppföljning av oppositionen i Landskrona

Efter att tidigare kommit med råd till oppositionen tar Marko Huttunen nu pulsen på partierna och ser om de gjort tillräckligt.
Den 30 november 2022 skrev jag en debattartikel här på Landskrona Direkt under rubriken "En handbok i opposition till oppositionen!" Den kom inte långt efter valet i september. Det var en slags pepp och en stark uppmaning till oppositionen i Landskrona att satsa på att driva oppositionspolitik. Nu är det dags att följa upp!

Låt oss vara tydliga, att driva opposition det gör man inte för att man har något personligt mot den sittande ordföranden i kommunstyrelsen, utan för att demokratin och politiken ska få balans. Oppositionen är sparringpartner till det sittande styret. Demokrati mår bra av att idéer och åsikter stöts och blöts mot varandra, att man har högt i tak och har låga trösklar, för att vaska fram en väg att vandra.

Ju slappare oppositionen är, desto slappare blir det sittande styret. Och det har märkts att oppositionen och styret har förslappats i Landskrona under snart två decennier. Ett av alla exempel på detta är nämnden och förvaltningen för teknik- och fritids. Och ju slappare politiken är, desto slappare blir även medierna som ska granska politiken. De hittar så småningom anledningar för att inte granska makten, det blir roligare att skriva positiva nyheter istället, och det hela leder till en sämre skött stad, där makten får stå oemotsagd.

Medborgarna kan ryta ifrån i insändare och debattartiklar och i sociala medier, men det är bara vart fjärde år som det kommer en ordentlig mätpunkt. Valdagen och valresultatet. Och om väljarna på valdagen bara har att välja mellan ett antal partier, som för en tynande tillvaro, i en stad som inte sköts som den ska eller har potential för, ja vad säger då valresultatet? Säger valresultatet verkligen hela sanningen om vad människorna i staden faktiskt tycker? Talesättet lyder: I de blindas rike blir den enögde kung.

Oppositionen är den absolut första aktören som ska granska det sittande styret, ifrågasätta, argumentera emot, streta emot, debattera och skapa opinion för något annat. Visa att en annan, en tredje eller en fjärde väg är möjlig. Landskrona har under hela Treklöverns 17-åriga styre i stort sett saknat en högljudd opposition. Det har gjort Torkild Strandbergs arbete mycket lättare. Att han dessutom haft stöd av Sverigedemokraterna fram till valet 2022, har gjort hans arbete ännu lättare. Det har varit nedförsbacke hela vägen till Stadshuset om morgnarna.

Men när Sverigedemokraterna plötsligt börjat agera mer som ett oppositionsparti och när Socialdemokraterna börjat hitta sin roll mer i opposition, när medierna börjat granska makten lite mer och rotar i deras förehavanden, när medborgare skriver insändare och debattartiklar och kritiserar det sittande styret, då är det plötsligt inte nedförsbacke till Stadshuset längre. Kanske är det rent av så att tankarna börjat gå mot att skaffa en elcykel, så att man får lite hjälp och inte behöver trampa så hårt.

Landskrona har fortfarande inte en högljudd opposition, men sedan hösten har den börjat vakna till liv. I helgen var både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna ute och kampanjade på stan, även om det blåste kallt och människorna delvis lös med sin frånvaro. Och med människorna lös även Treklövern med sin frånvaro. Men, det är okej, de varma vårvindarna har inte börjat blåsa riktigt än, även om det syns vårblommor lite här och var både i parkerna och i de sociala medierna. 
För att ”checka av” mot handboken i opposition som jag skrev, ser status ut som följer för oppositionspartierna Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och de partipolitiskt obundna som valdes in för Nyans:

Socialdemokraterna i Landskrona har utvecklingspotential när det gäller nätet och kommunikationen gentemot medborgarna. På hemsidan www.socialdemokraternailandskrona.se handlar det senaste inlägget om 1 maj 2023. Kalendern på hemsidan är tom för 2024. Den senaste budgeten att ladda ner är från 2018. S-Rösten finns att ladda ner – det finns länkar till upplagor från 2017. Även på Facebook behöver Socialdemokraterna steppa upp lite mer, visa att man är en folkrörelse, såväl när det gäller egna inlägg man gör, men även när det gäller att vara aktiva på Facebook. Det är sällan jag ser Socialdemokratiska företrädare i kommunfullmäktige dela inlägg, gilla inlägg och skriva kommentarer om vad de tycker, varken på sina egna Facebooksidor eller i olika grupper och på sidor. Socialdemokraterna kommunicerar inom den egna organisation genom informationsbladet S-Rösten. När nya nummer av S-Rösten finns ute, länkas det till detta på Facebook. Och i S-rösten finns en kalender som avslöjar att det faktiskt hålls såväl medlemsmöten, studiecirklar, årsmöten och annat. Så det finns liv i folkrörelsen! Socialdemokraterna syns på stan och håller öppet på kansliet på så kallade röda lördagar och här får man möjlighet att träffa företrädare för partiet och engagerade medlemmar. Jag droppade in en lördag i mars och fann företrädare för Socialdemokraterna i individ- och familjenämnden och en mycket engagerad och driven Carin Blomberg som agiterade om vikten av demokrati och en förhoppning om att yngre människor tar sitt ansvar i detta. Det behöver, så att säga, fyllas på underifrån. På insändarsidorna och debattsidorna syns och hörs företrädare för Socialdemokraterna, bättre än i november 2022, men det behövs än mer liv i debatten. I debatten och i besluten i kommunfullmäktige finns det även mer utrymme för oppositionspolitik. Visa att en annan väg är möjlig, om det är var ni vill! Kanske är ni nöjda med Torkild Strandberg och Treklövern? Socialdemokraterna har ett kommunalråd i Fatmir Azemi och även om han är populär bland väljarna skadar det nog inte att låta profilera honom mer.

Sverigedemokraterna har alltid varit framåt när det gäller att nå ut på nätet, men under början av året har de verkligen steppat upp. På Facebook kommer det ofta inlägg om lokalpolitiken och deras verksamhet. De visar mer och mer att de är ett oppositionsparti. De har satsat på att göra en lokal programserie, en typ av TV-program under namnet ”Mitt i kommunpolitiken” där man redan utkommit med tre avsnitt. Därtill satsar man på lördagsöppet på partilokalen varannan lördag. Och så har man bjudit in olika talare för att hålla föredrag, däribland riksdagsledamöter och Lamotte. De senaste mötena har Sverigedemokraterna varit väl förberedda till kommunfullmäktige och har tydligt visat i debatter att de är pålästa och genom interpellationer och motioner visat att de vill något annat. Sedan är det upp till väljarna att avgöra om det är denna väg de vill vandra. Sverigedemokraterna har blivit snuvade på sin kommunalrådspost av den politiske vilden Stefan Olsson, som tidigare var kommunalråd för Sverigedemokraterna, och delvis har partiet blivit snuvat på posten av Treklövern som inte gör något åt den uppkomna situationen med den politiska vilden som sitter på ett rum på stadshuset och cashar in utan att företräda något parti. Sverigedemokraternas politiska sekreterare, Erik Rantzow, jobbar på mer än de blotta 40% som han är anställd på. Vem som frontar partiet 2026 återstår att se.

Vänsterpartiet har ett kommunpolitiskt program från 2022 på sin hemsida. Styrelsens sammansättning uppdaterades i januari i år. Tydligen har man ingen vald ordförande, då det är tomt på hemsidan under denna rubrik. Ett kollektiv av ledamöter och ersättare finnes dock. Under Motioner finns en motion från oktober 2022. Under Vår tidning, finns det en länk till ett nummer från juli 2022. Under Företrädare, finns en handfull företrädare namngivna. På Facebook kommer det inlägg då och då, men engagemanget är svalt. Den 11 mars 2024 skriver man inlägget ”Varma hälsningar till alla som nu inleder fastan. Ramadan Mubarak!” med en tillhörande bild. I december skrev man inget om Julfirandet. Jag kan inte minnas att jag sett Vänsterpartister kampanja på stan det senaste halvåret, men de brukar inte dyka upp på Rådhustorget förrän efter klockan 12. Det är fullt möjligt att de varit med i Palestina-demonstrationer, men det är inget jag noterat. Det händer att det syns insändare från Vänsterpartister på insändarsidorna, men de för en ganska tynande tillvaro. Inläggen från Vänsterpartiet är ofta mer av ideologisk karaktär, snarare än med sakkunskap, men det är inte lätt när man inte har särskilt många företrädare inom politiken. Partiets företrädare David Bergström gör sin och partiets röst hörd i kommunfullmäktige, ofta på ett väldigt ödmjukt sätt. Men det krävs nog lite fler knutna nävar och jävlaranamma om man ska synas och höras mer även utanför kommunfullmäktiges väggar.

Sist och minst har vi de partilösa som valdes in i kommunfullmäktige under partibeteckningen Nyans. De sitter kvar, de är partilösa och de får inget partibidrag från Landskrona stad. Det är oklart vilket folkligt stöd de faktiskt har i Landskrona. Hemsidan www.visionpartiet.se är till för hela partiet, men det verkar vara primärt fokus på Landskrona, Malmö och Göteborg. För att påstå att, som det står på hemsidan: ”Visionpartiet är ett parti för hela Sverige med stor fokus kring minoriteter och våra förorter”, så är det väldigt lite fokus på ”hela Sverige” och än har jag inte sett partiet driva politik för de nationella minoriteterna judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. I mars månad skriver partiet, liksom Vänsterpartiet, om Ramadan, men i december månad gjordes inget inlägg om Julen. Sead Busuladzic är partiets ordförande både lokalt och nationellt och han har fullt upp med att sköta partiet lokalt och nationellt, samt med att skriva inlägg både i sociala medier och i tidningarna. Visionpartiet Landskrona på Facebook har tre följare och inga inlägg har gjorts på sidan. Partiets nationella sida på Facebook har cirka 1700 som gillat sidan. Min uppskattning är att av partierna i Landskrona har HD/Landskrona Posten gett Visionpartiet, sammantaget med de tidigare artiklarna om Nyans, överlägset mest exponering sett till storlek. Så de får i allra högsta grad synas och höras. Det är dock oklart hur väl de når igenom till väljarna. Det återstår så klart att se på valdagen 2026, men en uppmaning till Vision är att börja tidigt om man vill vara rustad inför valet.

Syns och hörs man inte, så finns man inte! Sammanfattningsvis behöver oppositionen i Landskrona synas och höras mer, om det ska bli några stora förändringar i valresultatet 2026 jämfört med valet 2022.
Kom igen! Visa att en annan väg är möjlig!

Läs även: En handbok i opposition till oppositionen!

Marko Huttunen

Lokal debatt på Landskrona Direkt

Skicka din debattartikel till info(at)landskronadirekt.com.
Ämnet du tar upp ska helst vara av lokal karaktär och röra Landskrona eller Skåne som helhet.

Bifoga en bild till din debattartikel samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa frågor angående texten.

Försökt håll dig under 6000 tecken inkl mellanslag. Eventuella repliker publiceras i huvudsak på Planket men kan även leda till ett nytt debattinlägg.

Till arkivet