Röda Korset manifesterar till stöd för Ukraina

Foto: Matthias Zomer
Situationen i Ukraina är fruktansvärd. Många lever i skräck och är i akut behov av hjälp. När vinterkylan slår till blir det än svårare för människor. Röda Korset Landskronabygden arbetar aktivt för att hjälpa och på lördag kommer de att samla in pengar till Ukraina-hjälpen.

Kriget har pågått i nio år och eskalerade när Ryssland på nytt invaderade Ukraina den 24:e februari 2022. Svenska Röda Korset bidrar med pengar, material, personal och kunskap. Genom samarbetet Röda Korset i Ukraina, som nu har över 7 000 volontärer, så når hjälpinsatserna fram. 
– Exempel på vad hjälpen innebär är utdelning av mat, vatten och hygienartiklar till familjer, första hjälpen och krisstöd till skadade, evakuering från städer som blivit omöjliga att leva i, hälsokliniker och medicinsk utrustning till sjukhus. Nu under vintern är det också filtar och värmekaminer som det finns ett stort behov av. Att bistå för att möjliggöra fångutväxling är en annan viktig humanitär uppgift, säger Göran Nyström på Röda Korset Landskronabygden.

På nyheterna visas hur hårt drabbade invånarna i landet är.
– Situationen i Ukraina är fruktansvärd och fullständigt oacceptabel. Allra svårast är det naturligtvis för de människor som lever utmed krigets frontlinje, men också bombangreppen mot civila mål i städer över hela landet gör situationen mycket svår för civilbefolkningen, säger Göran Nyström.

Nu vill Röda Korset Landskronabygden belysa frågan i Landskrona genom en insamling utöver allt arbete som redan görs.
– Nu på lördag den 24 februari finns Röda Korset och engagerade vänner till oss ute på stan för att samla in pengar till Ukraina-hjälpen. Kommer du inte förbi oss så är Swish till 123-376 04 77 ett sätt att bidra, avslutar Göran Nyström.

Till arkivet