Modellen bytte sida

Regina Rondahl förevigar den vackra naturen i utkanten av Häljarp. Den 2 mars ställer hon, på Galleri Direkt, ut 36 vackra stämningsfulla bilder från platsen. Ängar och kor är det som gäller.
Som modell har Regina Rondahl vanan att stå framför kameran. På senare år har hon dock bytt plats. Hennes fokus ligger på natur i allmänhet och de vita korna på Häljarps ängar i synnerhet. Lördagen den 2 mars är det vernissage för hennes utställning Häljarps Ängar på Galleri Direkt.

36 stämningsfulla naturbilder kommer att pryda väggarna på Galleri Direkt i början av mars. Det är den tidigare mångsysslaren Regina Rondahl som visar upp sin favoritplats på jorden. Ängarna utanför bostaden i Häljarp.
– Solen och gryningspromenaderna under sommaren med min katt sir Milton bjöd på fantastiska upplevelser. Tidiga morgnar med lite dis gav det där magiska trolska och det var då jag började fotografera. Jag ville dela med mig till andra och det var så det började, säger fotografen.

Regina Rondahl är från Stockholm men flyttade till Skåne 2002 för att studera till socionom vid Lunds Universitet. Idag bor hon utanför Landskrona.
– Åren går och jag är kvar i detta sköna landskap med fler variationer än vad kanske många norrut tror. Hav och skog, öppna böljande fält och närheten till fler städer utmed kusten där alla har sin egen charm.

Liver har inte alltid varit en dans på rosor för fotografen.
– Ett tungt arbete inom socialtjänsten och vardagens små och större bekymmer tog all min tid. Jag försökte, som många andra, rekreera mig utomlands med himmel och sol.

För några år sedan var dock krisen total.
– Jag blev utbränd och fick samtidigt en djup depression med komplikationer som psykiatrin noggrant följde upp med täta blodprover och viktkontroller. Jag slutade att äta. Det var inte mycket som hjälpte mig vidare vad gäller behandling så jag tog beslut om att själv betala för psykoanalys med besök flera dagar i veckan under många år, berättar Regina Rondahl.

Och det är genom psykoanalysen som hon hittat till fotograferingen.
– Det har varit en ren pina men också en väldigt viktig och nödvändig period där jag kunde återknyta till min själ som upplevdes ha gått förlorad, inte bara genom en traumatisk uppväxt utan ett vuxenliv som stulit mig själv. Parallellt med psykoanalysen började jag promenera i naturen på ett nytt sätt, där inga vardagstankar fick gå igenom mig. Jag började undersöka naturen i minsta detalj genom alla mina sinnen och lyckan över att finna små nyckelpigor sovandes i kottars varje flik gjorde mig lyckligare.

Hennes liv har varit mer innehållsrikt än de flestas.
– Kreativ har jag alltid varit men jag har som modell stått framför kameran och inte bakom, jag skriver och har givit ut en bok som heter Violhjärtat med en uppföljare sakteligen på gång. Mönster och färg som harmoniserar är en del av mig och där otaliga kombinationer ständigt uppkommer för min syn. Jag trivs inte i skärpan och jag trivs inte i kontrasterna, varken hemma eller ute. Jag fotar mycket sällan under dagar när himlen är klarblå och luften klar. Jag manipulerar heller inte mina naturfoton då stunden de tas i är heliga i sig, för mig och det är det jag vill ge vidare.

Att Regina Rondahl fokuserar på naturen faller sig naturligt för henne. Hon vill dock dela med sig av sina bilder till de som inte har samma möjlighet.
– Det stora naturintresset fanns i mig som barn och så är det nog för oss alla, ett naturligt arv i oss. Men alla har inte möjligheten under livets gång att verkligen kunna varva ner och bli ett med naturen.

Att hon fotograferar just kor är inte heller så konstigt.
– De fanns på plats under mina promenader och nu har jag följt de vita korna på Häljarps ängar sedan två år tillbaka. Det är makalöst vackert att se dem gå med graciös stil i soluppgången. Kalvarna är med och diar under hela sommaren. Kor är egentligen inte helt nytt för mig eftersom jag som barn skickades till ett sommarhem vid Ökna lantbruksskola utanför Nyköping. Där fanns ett stort antal kor som flera barn fick vara med och sköta på olika sätt.

Utställningen äger rum den 2-10 mars och vernissagen på lördagen den 2 mars är klockan 12-16. Då är även Regina Rondahl själv på plats.
Övriga öppettider är vardagar 14-17 och helgdagar 11-14. Adressen är Gamla Kyrkogatan 21 i Landskrona.

Till arkivet