DEBATT - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Treklövern slår sig inte till ro

Treklövern blickar framåt och ser idrottsområdet i Karlslund lyftas och kompletteras med ett folkhälsoperspektiv. Genom en bolagsbildning ska ett kvalitetslyft ske inom omsorgen och redan nu har ett nödvändigt och brådskande arbete med ett lyfta stadens tekniska förvaltning påbörjats. Att slå av på takten i planeringen av framtida nybyggnation är inte aktuellt – tvärtom menar Elvir Mesanovic (MP), Torbjörn Brorsson (M) och Torkild Strandberg (L) som tänker uppdra åt tjänstemännen att intensifiera arbetet så att det den dagen konjunkturen åter vänder uppåt finns färdiga planer att köra igång med.
Mycket gjort - mer kvar att göra, har vi hört kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg säga många gånger, ”Att utveckla en stad är en uppgift som aldrig blir klar”, skriver Treklöverns toppnamn när de i dagens debattartikel redogör för stadens utveckling och de utmaningar som väntar.

När Liberalerna, Moderaterna och Miljöpartiet fick ansvaret att leda Landskrona var staden i dåligt skick. Socialbidragen var höga, företagsklimatet på botten, otryggheten var utbredd och resultaten i skolan låga. Sedan dess har mycket ändrats – många kurvor pekar nu åt rätt håll. 

Låt oss ge några exempel: 

Socialbidragen minskar i Landskrona. Från att ha legat på 100 miljoner kronor i utbetalt stöd per år i början av 2000-talet, har det nästan halverats till 52,6 miljoner kronor i fjol. Mest glädjande är att andelen barnfamiljer som är bidragsberoende har mer än halverats. 

Arbetslösheten är fortfarande hög i Landskrona, men utvecklingen går år rätt håll. Från att ha legat nära 16 % år 2011 låg vi under 10% i fjol och nära Skånes genomsnitt. Landskrona är en av de kommuner i Sverige som har sänkt arbetslösheten mest i modern tid. Tidiga insatser i socialtjänsten gör att vi ser ett minskat behov av att omhänderta barn och placera dem. Vinsten är ekonomisk men framför allt för barnen vars familjer vi tryggar innan problemen blir för stora. Behovet av akuta boenden minskar och vi har tomma sängplatser. Till skillnad från många andra kommuner placerar vi inte barn och familjer på vare sig vandrarhem eller hotell.  

Både företagen och antalet anställda i privat sektor ökar. Landskrona hade år 2012 8 971 anställda i privata företag. 2022 hade antalet ökat till 12 692. Varje år mäter Svenskt Näringsliv det lokala företagsklimatet. Det har radikalt förbättrats. 2007 låg Landskrona på plats 257 av Sveriges 290 kommuner. I fjol nådde vi plats 15. Samtidigt klättrar Landskrona från plats 165 till 108 när tidningen Aktuell Hållbarhet presenterar sin granskning av kommunernas miljöarbete.

Skolresultaten förbättras stadigt. Det genomsnittliga meritvärdet, betyget, i årskurs 9 ligger nu över riksgenomsnittet. Än mer glädjande är att om man tar hänsyn till de socioekonomiska bakgrundsfaktorerna, så presterar Landskrona bland de bästa kommunerna i Sverige och allra bäst i familjen Helsingborg.

Skattekraften har stärkts i Landskrona. Detta är en bred indikation på hur staden mår, och vilken förmåga invånarna har att försörja sig själv. En ökande skattekraft indikerar också att fler bidrar till stadens utveckling och försörjning. Landskronas skattekraft har varit besvärande låg i förhållande till våra yttre förutsättningar, och är fortfarande för låg.  Sedan några år har trenden vänt uppåt och Landskrona är tolfte bäst i landet när det gäller ökning av skattekraften. 

Till sist har tryggheten stärkts och brottsligheten minskat. Så sent som i förra veckan publicerade BRÅ – Brottsförebyggande rådet – brottsstatistiken för 2023. De anmälda brotten ökar i Sverige, samtidigt som de minskar i Landskrona. Samtidigt ökar tryggheten i de mätningar Polisen gör vare år. Idag är Landskrona tryggare än både Nordvästra Skåne och Polisregion Syd, som Landskrona ingår i. 

Vi är stolta över denna utveckling. Den betyder mycket för staden som helhet men framför allt för varje individ och familj som får uppleva trygghet, självständighet och bättre framtidsutsikter. Den utvecklingen har inte varit självklar och kräver en tydlig politisk linje som får verka över tid och ibland ett och annat svårt beslut.  

Att vi är stolta kommer inte innebära att vi slår oss till ro. För oss är kopplingen mellan ett starkt näringsliv, människor i egen försörjning och inflyttning av invånare med ordnade ekonomiska och sociala förhållanden självklar och nödvändig. För att klara skolan och äldreomsorgen och för att kunna erbjuda hjälp och stöd till dem som verkligen behöver det krävs ett än starkare Landskrona. Även om socialbidragen minskat är vi inte nöjda. De behöver sänkas ytterligare. Arbetslösheten har gått ned, men är fortfarande för hög. Skattekraften ökar, men är fortfarande för låg. Och även om företagsetableringarna varit många och antalet anställda i privat sektor ökat visar Hilleshögs nedläggning på ett övertydligt sätt på behovet av att arbetet med ett gott företagsklimat och nya etableringar aldrig får avstanna. Att slå av på takten när det gäller planerna för nya, framtida bostäder för att byggkonjunkturen just nu är svag vore ett stort misstag. Tvärtom ska vi nu arbeta intensivt med realiserbara planer för den tid vi vet kommer när konjunkturen åter vänder uppåt. 

Att utveckla en stad är en uppgift som aldrig blir klar. Omvärlden förändras, nya frågor adderas och behöver plötsligt ny uppmärksamhet. Allt går inte alltid bra. På samma sätt som vi gått åt boende, skola, trygghet och bidragsberoende adderas nu nya uppgifter; Karlslunds idrottsområde lyfts och kompletteras med ett folkhälsoperspektiv, genom en bolagsbildning stärks förutsättningarna för ett kvalitetslyft i omsorgen och under våren intensifieras ett nödvändigt och brådskande arbete med ett lyfta vår tekniska förvaltning. 

Vi är trygga i att den förda politiken har gjort Landskrona till en bättre stad att leva och verka i, en stad som reser sig och ser med tillförsikt på framtiden. Den linjen kommer vi att fortsätta. 

Torkild Strandberg (L)

Torbjörn Brorsson (M)

Elvir Mesanovic (MP)

Lokal debatt på Landskrona Direkt

Skicka din debattartikel till info(at)landskronadirekt.com.
Ämnet du tar upp ska helst vara av lokal karaktär och röra Landskrona eller Skåne som helhet.

Bifoga en bild till din debattartikel samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa frågor angående texten.

Försökt håll dig under 6000 tecken inkl mellanslag. Eventuella repliker publiceras i huvudsak på Planket men kan även leda till ett nytt debattinlägg.

Till arkivet