– Vi är många som arbetspendlar med Skånetrafiken tidigt på morgonen. Bland annat är vi ett trettiotal personer som ska till Danmark för att sköta våra arbeten, berättar hon som hoppades att allt skulle bli bättre när dubbelspåret norr om Helsingborg var klart.
– Under två månader kunde vi inte åka så att vi hann med färjan klockan 06 till Helsingör. När sen banarbetarna var klara ändrade man i tidtabellerna, säger hon följt av en djup suck.
– Innan gick tåget 05.36. Nu flyttades detta fram till 05.39. Tre minuter kan tyckas kvitta men inte om man har en färja att passa. Nu missar vi färjan, säger Charlotte Nielsen som kontaktat Skånetrafiken och berättat om följderna av tidtabellsförändringen.
– Dom hänvisar oss till att påverka våra lokala politiker, säger hon väl medveten att ”det finns väl en ordförande i kollektivtrafiknämnden som är från stan”.
– Hon borde väl kunna påverka Skånetrafiken i detta ärende, säger Charlotte Nielsen retoriskt.
Landskrona Direkt kontaktar regionpolitiker Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden, tillika ordförande i Öresundståg AB.
Varför är det så svårt att tillgodose pendlarnas önskemål om att ha en oförändrad tidtabell på det tidiga Öresundståget så att det synkar med färjan?
– Skånetrafiken och Öresundståg AB skickar varje år en ansökan om tågläge till Trafikverket. Detta sker i april månad och efter många diskussioner så får vi besked i september/oktober och den nya tidtabellen börjar därefter gälla i december månad. Våra tjänstemän försöker få tider som anpassas till övriga kollektivtrafik och när tågtiderna är klara så läggs ett stort pussel för att få bra bytestider med bussavgångar, svarar Carina Zachau.
– Ibland kan minutjusteringar innebära att det blir svårare att pendla och det är inte vår ambition, poängterar hon.
Nu blev det just denna justering olyckligt för morgonpendlarna till Helsingborg där de tre minuterna inneburit att man missat färjan.
– Det är ett beslut från Trafikverket och där tågtrafiken ska kunna fungera i hela Skåne, förtydligar hon.
Frågan är då varför tjänstemännen enligt Charlotte Nielsen hänvisar pendlarnas frågor till de lokala politikerna.
– Det vet jag inte, svarar Carina Zachau.
Bot och bättring till… nästa år!
Om du får rikta dig direkt till Öresundspendlarna i detta ärende, vad vill du säga till dem?
– Tack för inspel. Jag kommer att undersöka vilken dialog vi har med rederierna och att vi har deras tidtabell med i vår planering för nästa år.
Ett svar som knappast hjälper Charlotte Nielsen där hon tidigt på morgonen står på perrongen och väntar in första tåget till Helsingborg för vidare transport med färjan till Helsingör.
– Landskrona växer och fler kan komma att behöva arbetspendla. Jag vill åka kollektivt för miljöns skull. Det är så vi vill ha det som pendlar idag men då måste tidtabellerna synka och vara okej, avslutar Charlotte Nielsen.