Ett stjärnfyllt svenskdanskt julbord mitt i Öresund

Det råder en lugn och skön julstämning på House of Ven där det dagligen fram till och med julafton serveras ett speciellt julbord.
– Det är min favoritsäsong nu. Det handlar om genuin matlagning med råvaror som jag samlat på mig under säsongen. Orden är Kathrin Baakes och vi är på Ven för att prata julbord tolkat av en stjärnkock.

En behaglig båtresa från Landskrona och en kort busstur upp på ön och vi har hamnat på House of Ven – eller som det fortsatt heter i folkmun Turistgården.

Kathrin Baake och hennes internationella team står redo med årets ”Julbord Gourmet”.

Det är nu det drar igång, säger hon och det går inte att ta miste på glädjen i orden när hon berättar om den smått unika julbordsmaten hon komponerat. En uppdaterad svenskdansk tolkning av det bästa ett julbord kan erbjuda, vågar vi påstå.
– Allt är gjort på plats här i köket på Ven. Vi lägger in sillen. Jag röker långan och gravar laxen själv, berättar Kathrin Baake och är noga med att påtala var råvarorna kommer ifrån.

– Vi har fått 400-500 gäss. Dels som vi haft till gåsamiddagarna nu under hösten, dels som blivit till terriner och fågelleverpastej på julbordet. Kanadagässen har skjutits här på Ven och de vitkindade gässen kommer från strax utanför Landskrona. Vi har rådjur som fällts här på ön som jag bland annat gjort korv av.

Under samtalets gång återkommer Kathrin Baake flera gånger till sin uppväxt på en gård utanför den gröna staden Kassel. Där gjordes all mat från grunden och den filosofin har hon hela tiden burit med sig.

Just filosofi läste hon på universitetet men det var via extraknäck på lokala krogar hon hamnade på flera av Skandinaviens ledande fine-dining-restauranger.

Jag kunde helt enkelt inte hålla mig borta från matlagningen. 

Balans i matlagningen – balans i livet
Karriären gick spikrakt och resulterade i en stjärna i Guide Michelin. Det är inte utan att det märks i det genuina och snart hundraåriga värdshuset på Ven. Även om stjärnjakten inte intresserar henne längre. Det är lugnet och möjligheten att skapa något från grunden som driver henne idag. Mörkret har lägrat sig över ön och stearinljus och stilfull belysning hjälper till att ytterligare förstärka den behagliga och mysiga stämningen som råder på Ven. Miljön är som hämtad ur en annan tid. Vardagens måsten är som bortblåsta. Det råder julstämning på House of Ven och starkt bidragande är den internationella touch som utgörs av personalen. Chefen är dansk, i baren möts vi av en kille från Argentina och på plats finns också personal från Sydostasien.

– Vi har danska influenser i julbordet. Vi serverar exempelvis en dansk risalamande till efterrätt. Istället för körsbär så serverar vi den med havtorn. Vi har även fläskesteg och bruna kartoffler.

Vilken rätt bör man inte springa förbi?
Korven. Den tar sin lilla stund att göra.  Rådjuret ska styckas. Alla kryddor ska vägas upp exakt. Sedan ska den hängas. Jag gillar när korven blir lite torra på utsidan.  Även terrinen är komplicerad att göra, säger Kathrin Baake och berättar att det inte är tal om bufféjulbord. Serveringarna är anpassade och uppdelade i en handfull omgångar och sker direkt vid gästernas bord.
– Vi lägger snarare upp lite av varje men fyller gärna på. Det är många serveringar och vi vill skapa en sann matupplevelse som ska stå sig till sista rätten.

Gourmet julbordet serveras varje dag till och med julafton.
– Vi har många par som kommer men på julafton kommer också människor som som fått förändrade familjekonstellationer och där man kanske har barn eller barnbarnen varannan jul. Även venborna kommer. Det är en supertrevlig stämning här under denna period. Trots att jag bor på ön så får jag inte nog av det, säger Niels Mouritzen som äger det anrika värdshuset.

 Helt klart har man på Ven skapat en av regionens mest unika julbordsupplevelser.
– Om man inte tar kvällsbåten hem så erbjuder vi förstås gästerna en mysig övernattning och Turistgårdens goda lantfrukost på morgonen. Många väljer också att vandra på ön. Det stärker förstås aptiten, avslutar  Niels Mouritzen med ett danskt ”smile” på läpparna.

Det händer, som här, att Kathrin Baake själv bistår med serveringen och berättar om de olika råvarorna och rätterna som serveras. Här är det det kallskurna som serveras med allt från skinka, till hemmalagad rullepölse, fågelleverpastej och en vensk pancetta.
Familjen Mouritzen testar julmaten under gemytliga former.
Även den lantliga frukosten har en skön julig stämning över sig. Här är det dock buffé som gäller.
Har man tur skapar rimfrosten ett skånskt vinterlandskap alldeles runt husknuten på House of Ven där rapsbladen redan skjutit upp. De späda bladen fanns förövrigt med som en ingrediens i den varma serveringen.

Sugen på att äta julbord? Här hittar du vad våra annonsörer har att erbjuda!

Till arkivet