Fotokonst utan rätt och fel

I fotokonstnären Thomas H Johnssons utställning ”Nya Silverkorn” på Galleri Direkt visas fotografier med motiv hämtade exempelvis i Paris och Berlin. Med närvarande blick och Leica-kameran ständigt skjutklar har Johnsson fryst ögonblick som aldrig återkommer.
Utställningen ”Nya Silverkorn” på Galleri Direkt är på väg mot sin sista helg. Glädjande med många besök och att fotografierna har uppmärksammats av både SVT och HD/Sydsvenskan. På lördag och söndag kommer fotokonstnären Thomas H Johnsson finnas på plats i galleriet.

– Det är extra roligt med respons på hemmaplan. Som jag tidigare sagt är jag oerhört förtjust i den här staden, och det är här, i alla fall till en del, jag formats till den jag är. Här har jag haft fler adresser än jag vill minnas, berättar landskronasonen Thomas H Johnsson, med ett leende.

Idag blir fotografi alltmer hett på konstmarknaden och många trendmedvetna inredningsdesigners arbetar med fotografiska alster. I SVT:s inslag menar man på att fotografierna i ”Nya Silverkorn” fungerar som en tidskapsel. Men också att bilderna fått ett nytt värde i och med att de legat ”bortglömda”.

– Så kan det absolut vara. Och det stämmer att även svenska konstintressenter sedan en tid vänt blicken mot fotografiet. Flera av de som förvärvat mina fotografier ser verken som en del av hemmets personliga uttryck. Tilltalande samlarobjekt med motiv och ögonblick som aldrig återkommer. Och det känns såklart väldigt smickrande att människor har mina fotografier på väggen i sina vardagsrum, säger Thomas H Johnsson.

Ett vanligt missförstånd är att man måste ha djup kunskap om fotokonst för att besöka ett galleri eller köpa fotografi.
– Ibland händer det att någon utställningsbesökare känner sig osäker. Då brukar jag förtydliga att det inte finns rätt eller fel. Mina fotografier har hög igenkänningsfaktor, som bjuder in till personliga reflektioner, och kan därmed fungera som en dörröppnare. Och jag tycker bara det är inspirerande att samtala med besökare, förklarar Thomas H Johnsson.

Nu på lördag och söndag finns fotografen på plats i galleriet mellan 11.00 och 14.00. Pickles med passande dryck kommer att dukas fram. Och det blir sista chansen att ta del av dessa fotografier i Landskrona.

– Specifikt till utställningen på Galleri Direkt har jag adderat fotografier med Landskronamotiv. Och serien växer stadigt. Jag ser fram emot många besök och trevliga samtal nu i helgen, innan utställningen vandrar vidare, säger Thomas H Johnsson, och hälsar alla välkomna.

Thomas H Johnsson har mottagit flera priser och utmärkelser. Exempelvis erhöll han 2018 KW Gullerstipendiet ”för förtjänstfulla insatser på det fotografiska området” av Nordiska museet i Stockholm. Foto: Martin Bogren.
Till arkivet