Är konsthallen landets vackraste brutalistiska byggnad?

Hur står sig Landskrona konsthall i jämförelse med andra betongbyggnader i landet. Brutalt vacker är den, vågar vi påstå!
Är Landskrona konsthall Sveriges vackraste brutalistiska byggnad? Den frågan ställer sig den ideella föreningen Renoveringsraseriet, som med sin verksamhet säger sig vilja värna vad man anser vara ”vårt hotade byggnadsarv”.

Renoveringsraseriet, som med sin verksamhet vill värna vår hotade byggnadsarv, arrangerar årligen en tävling. I år är temat brutalistisk arkitektur. Föreningens följare i sociala medier har nominerat fyra byggnader som nu ska ingå i en omröstning.

Är det Kvastekulla kapell i Partille, Bolidens kyrka, Norrköpings stadsbibliotek eller Landskrona konsthall som är den vackraste brutalistiska byggnaden i vårt avlånga land?
Frågan överlåter man åt följarna att avgöra.

Brutalism eller nybrutalism är ett begrepp inom arkitekturteorin som började användas i England 1954 som en beskrivning av bland annat Le Corbusiers sena arkitektur och verk av de britter som influerades av honom. Typiskt är användande av rå betong och att låta tekniska och funktionella detaljer utgöra arkitektoniskt motiv, står det att läsa på Wikipedia.

Stilen är på inget sätt älskad av alla.
– Här saknas tinnar och torn. Ej heller finns mycket trä och linoljefärg. Däremot finns betong, mycket grått och mängder av finess. Det är en stil som väcker känslor. Med tävlingen hoppas vi kunna få fler att se brutalismens skönhet, säger Alfred Skogberg, ordförande i Renoveringsraseriet.

De nominerade är:

Bolidens kyrka. Peter Celsing skapade en förhållandevis traditionell kyrkobyggnad med tillhörande klockstapel. Här möts medeltid och 1960-tal i en tilltalande blandning.
Kvastekulla kapell i Partille står sig stilrent med sin spetsigt takform. För byggnaden som  reser sig över den stillsamma omgivningen svarar de finländska arkitekterna Bengt Lundsten och Per-Mauritz Ålander. Foto: Michael Nystås
Norrköpings stadsbibliotek. Sten Samuelsons betongkoloss väcker känslor, men är också en elegant skapelse med stora, ljusa rum.

Landskrona konsthall. Två skivor betong, däremellan väggar av glas. Enklare blir det inte, men samtidigt genialt. Ritade gjorde Fritz Jaenecke och Sten Samuelson.

Rösta i kön till Antikrundan?
Föreningens följare på Instagram och Facebook kan den 1-8 september rösta fram vinnaren.

Det är alltså bara att klicka på någon av länkarna ovan – följa Renoveringsraseriet och lägga sin röst.

– Vi har fyra mycket spännande finalister och ser verkligen fram emot vilken byggnad som är Sveriges vackraste brutalistiska, avslutar Gustav Bergström, generalsekreterare för Renoveringsraseriet.

Till arkivet