De senaste årens diskussion om klimatförändringar har lett till ett tydligt politiskt engagemang och beslut om olika klimatstrategier och mål. Ett tydligt mål som ledare runt om i Europa och övriga världen enades om i Parisavtalet år 2015 var att koldioxidutsläppen måste minska. Att begränsa den globala uppvärmningen är den viktigaste punkten i avtalet.
I Sverige finns ett klimatpolitiskt ramverk där det långsiktiga målet för 2045 är att utsläppen ska vara 85% lägre jämfört med 1990. Att transportsektorn och industrin måste ställa om från fossila bränslen till ren el och hållbara biobränslen är viktigt. Men det är också viktigt att vi som enskilda konsumenter tar vårt ansvar; miljön är allas ansvar.
Landskrona stad beslöt nyligen om en Energi- och klimatstrategi för 2023-2028. I strategin framgår tydligt att det innefattar allt och alla som bor och verkar inom kommunen. Tidigare fokusering på direkta utsläppskällor är nu ersatt med konsumtionsbaserade utsläpp såsom livsmedel, kläder, boende och transport. Totalt står dessa utsläpp för 60 % av kommunens utsläpp. Det är uppenbart att det blir nästan omöjligt att nå kommunens miljömål om inte alla medborgare blir delaktiga i miljöarbetet.
Vad kan man som enskild medborgare bidra med för att klimatmålet ska nås? Ett exempel är att andelen resor som görs med kollektivtrafik ska vara minst 25 % av det totala antalet resor. Utbyggnad av cykelvägar står också långt upp på agendan och vi tror mer på uppmuntran än på bestraffning. Höga skatter och symbolpolitik har sällan någon större påverkan utan kommunen måste underlätta för invånarna att bli mera miljömedvetna. Vi ser det som självklart att kommunens miljöarbete ska vända sig i all större grad mot våra invånare än enbart mot våra företag.
Agneta Björck Linné (M), miljönämnden
Ulf Carlsson (M), miljönämnden
Torbjörn Brorsson (M), kommunalråd