Från hettan i Italien till Galleri Direkt

Ditte Dunge förbereder utställningen på Galleri Direkt som invigs lördagen den 29 juli.
I över 40 år har Ditte Dunge hjälpt och coachat företagsledare från olika kulturer runt om i världen. Konsten har dock funnits i hennes liv sedan hon växte upp i Småland. Och sedan 2017 är det konst som åter fyller hennes liv som hon mestadels tillbringar i Italien. Denna sommar befinner hon sig dock i Sverige och ställer för första gången ut i Landskrona. Det är dags för en ny vernissage på Galleri Direkt.

Ditte Dunge växte upp i Småland på 1950-talet och var tidigt inne på färg och form.
– Färger har funnits i mitt liv sedan barnsben. Redan i förskolan skapade färger ett eget universum för mig. Dessutom hade jag duktiga lärare som inspirerade mig, säger hon.
– Jag älskade doften av färg och att arbeta med händerna. Jag kände att jag hade talang.

Men sedan kom vuxenlivet för Ditte Dunge.
– Jag arbetade som psykolog inom affärsvärlden i cirka 40 år. Kunderna var företag från olika länder och kulturer över hela världen. Det var mycket spännande.

Men så hände något 2015 som förändrade hennes liv.
– Jag gick in på ett galleri på Islands Brygge i Köpenhamn och där hände något dramatiskt. Helt oväntat fick jag tillbaka kontakten och känslan för färger som jag haft i barndomen. Det var mycket starkt och när jag lämnade galleriet så visste jag att något stort var på gång. Jag bestämde mig för att inte tappa taget om färgerna igen. Aldrig någonsin.

Hon började att måla och passade även på att utbilda sig.
– Jag bestämde mig för att studera konst på Sotheby’s School of Art i New York på distans under covid 2020. och där lärde jag mig konsthistoria och allt om samtida konst. Något som jag är en del av själv idag. Från Sotheby’s har jag även fått feedback på min egen konst från deras erfarna lärare.

Idag delar Ditte Dunge sin tid i livet mellan Udine i norra Italien, Sardinien och Danmark. Och mycket av inspirationen hämtar hon från Sardinien.
– Jag älskar Sardinien med sina ”blå zoner”. Den traditionella livsstilen i kombination med byggnaderna och människorna inspirerar mycket. En gammal stenmur, dörrar av trä, verktyg, tyger och det blå havet. Jag ser gamla vackra människor med erfarenhet i blicken, rynkor och leenden. De lever i harmoni med naturen och det är underbart.

I år har hon och hennes man dock flytt värmen och denna sommar hyr de ett sommarhus i sydvästra Skåne. Tidigare har hon, förutom i Italien, bland annat ställt ut i Falsterbo och på Luftkastellet i Malmö men nu visar hon upp en stor del av sina verk i en separatutställning på Galleri Direkt i Landskrona.

Utställningen heter ”Under the Colors”.
– Det refererar till allt som ligger under i lager och textur. Det som ger helheten. Precis som hos oss människor, säger Ditte Dunge och sneglar tillbaka till sitt liv som psykolog.

Vernissagen på Galleri Direkt äger rum lördagen den 29 juli klockan 12 till 17. Invigning sker klockan 13. Ditte Dunge är på plats hela dagen.

Därefter följande öppettider.

30 juli 11-14
31 juli-4 augusti 14-17
5-6 augusti 11-14

Till arkivet