DEBATT - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Nej Erik Rantzow, det gör jag inte!

Den tidigare förvaltningschefen för individ- och familjeförvaltningen Annette Lindberg Molin svarar idag på Erik Rantzows debattinlägg , nu i egenskap av ordförande i omsorgsnämnden.
Foto: Skärmdump från Landskrona stads webbsändning.
Varje år fattar omsorgsnämnden över 3000 beslut som berör enskilda. Det rör sig om allt från hemtjänst och LSS till plats på äldreboenden. De allra flesta av dessa beslut delegerar nämnden till förvaltningen och dess anställda, det skriver omsorgsnämndens ordförande Annette Lindberg Mohlin (L) i ett svar till Erik Rantzow (SD).

Svar på debattartikel ”Far du med osanning Lindberg Mohlin” från Erik Rantzow den 3 juli.

Bakgrunden till detta är ganska självklar: Antalet beslut som ska fattas omöjliggör i praktiken att dessa blir föremål för nämndbeslut. Dessutom måste den som fattar besluten vara väl förtrogen med både lagstiftning, rättspraxis och det sakområde som besluten berör. Detta arbetssätt skiljer sig inte från andra nämnder. På samma sätt är det till exempel med de flesta bygglov som stadsbyggnadsnämnden handlägger och med ansökningar om ekonomiskt bistånd.

Omsorgsnämndens beslut ska självklart följa lagstiftningen och dess intentioner. När man fattat beslut i individärenden har den sökande en självklar rättighet att överklaga om man inte är nöjd med beslutet. Så skedde i detta fall och den sökande överklagade till förvaltningsrätten, där domen gick till den sökandes fördel. Eftersom omsorgsnämndens beslut grundade sig på en bedömning och rättspraxis av lagstiftningen, precis som Erik Rantzow påpekar, kan ändras över tid är det självklart att då få beslutet prövat för att få en klar bild av hur rättspraxis av lagstiftning förväntas tillämpas.

Det fall Erik Rantzow refererar till är ett sedvanligt ärende. Att överklaga förvaltningsrättens beslut till kammarrätten faller därför inom ramen för ett s.k. ordförandebeslut. Denna ordning har beslutats i den delegationsordning som omsorgsnämnden fastslagit och vilken förvaltningen arbetat efter i ett flertal år och som fungerar väl. Eftersom detta just är ett sedvanligt ärende är det denna ordning som gäller.

Till sist: Nej Erik Rantzow. Det är varken jag som ordförande i Omsorgsnämnden eller någon annan som har nekat vederbörande personlig assistens. Den frågan är inte prövad vid det tillfälle som du åsyftar. Vad som däremot har prövats är den s.k. personkretstillhörigheten. Här meddelade Kammarrätten inte prövningstillstånd vilket innebär att förvaltningsrättens dom vinner laga kraft och fastställer att vederbörande tillhör personkrets enligt LSS.

I samband med förvaltningsrättens beslut prövade alltså inte omsorgsförvaltningen rätten till insatsen personlig assistans. Det är två beslut som är oberoende av varandra, så rätten till personlig assistans var ännu inte beslutad vid det tillfälle Erik Rantzow åsyftar.

Annette Lindberg Mohlin (L)
Ordförande i omsorgsnämnden

Lokal debatt på Landskrona Direkt

Skicka din debattartikel till info(at)landskronadirekt.com.
Ämnet du tar upp ska helst vara av lokal karaktär och röra Landskrona eller Skåne som helhet.

Bifoga en bild till din debattartikel samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa frågor angående texten.

Försökt håll dig under 6000 tecken inkl mellanslag. Eventuella repliker publiceras i huvudsak på Planket men kan även leda till ett nytt debattinlägg.

Till arkivet