Svar på debattartikel ”Far du med osanning Lindberg Mohlin” från Erik Rantzow den 3 juli.
Bakgrunden till detta är ganska självklar: Antalet beslut som ska fattas omöjliggör i praktiken att dessa blir föremål för nämndbeslut. Dessutom måste den som fattar besluten vara väl förtrogen med både lagstiftning, rättspraxis och det sakområde som besluten berör. Detta arbetssätt skiljer sig inte från andra nämnder. På samma sätt är det till exempel med de flesta bygglov som stadsbyggnadsnämnden handlägger och med ansökningar om ekonomiskt bistånd.
Omsorgsnämndens beslut ska självklart följa lagstiftningen och dess intentioner. När man fattat beslut i individärenden har den sökande en självklar rättighet att överklaga om man inte är nöjd med beslutet. Så skedde i detta fall och den sökande överklagade till förvaltningsrätten, där domen gick till den sökandes fördel. Eftersom omsorgsnämndens beslut grundade sig på en bedömning och rättspraxis av lagstiftningen, precis som Erik Rantzow påpekar, kan ändras över tid är det självklart att då få beslutet prövat för att få en klar bild av hur rättspraxis av lagstiftning förväntas tillämpas.
Det fall Erik Rantzow refererar till är ett sedvanligt ärende. Att överklaga förvaltningsrättens beslut till kammarrätten faller därför inom ramen för ett s.k. ordförandebeslut. Denna ordning har beslutats i den delegationsordning som omsorgsnämnden fastslagit och vilken förvaltningen arbetat efter i ett flertal år och som fungerar väl. Eftersom detta just är ett sedvanligt ärende är det denna ordning som gäller.
Till sist: Nej Erik Rantzow. Det är varken jag som ordförande i Omsorgsnämnden eller någon annan som har nekat vederbörande personlig assistens. Den frågan är inte prövad vid det tillfälle som du åsyftar. Vad som däremot har prövats är den s.k. personkretstillhörigheten. Här meddelade Kammarrätten inte prövningstillstånd vilket innebär att förvaltningsrättens dom vinner laga kraft och fastställer att vederbörande tillhör personkrets enligt LSS.
I samband med förvaltningsrättens beslut prövade alltså inte omsorgsförvaltningen rätten till insatsen personlig assistans. Det är två beslut som är oberoende av varandra, så rätten till personlig assistans var ännu inte beslutad vid det tillfälle Erik Rantzow åsyftar.
Annette Lindberg Mohlin (L)
Ordförande i omsorgsnämnden