Längesedan hallen var vackrare

Jag vet precis hur jag mådde när jag skapade alla mina skulpturer, berättar Eva Hild för Landskrona Direkt.
Eva Hild är en av Sveriges mest prisade och framgångsrika skulptörer och keramiker. Under sommaren intar hon Landskrona konsthall i sin största och mest omfattande utställning hittills.

Det kan tyckas smått märkligt att en av landets främsta skulptörer väljer Landskrona när det är dags för hennes hittills mest omfattande utställning.  Nu hör det till saken att Janne Jönsson på Landskrona museum tjatat på henne under ett par års tid att det vore en perfekt konsthall för henne att visa sina verk i.
– Landskronas konsthall är så vacker och passar mina verk.  Den har funnits med i planering tills jag kunde, säger Eva Hild och blickar in i hallen där försommarens grönska speglar sig i hennes nya rostfria skulpturer.

Hallen firar 60 år lika avskalad från väggar som när den byggdes
Alla väggar i konsthallen är bortskalade. Så som den en gång var skapt till stadens jubileumsfest 1963. Nu sextio år senare kan den fira i en komplex kostym av sköraste lera till tåligaste aluminium. Matt, i svart och vitt som sig bör i Landskrona till spegelblanka utmaningar i former som ger fantasin fritt spelrum. Det är rent ut sagt, så jäkla coolt.
Hallen är återförd till sin ursprungliga gestaltning och i detta passar Evas skulpturer utmärkt, säger Janne Jönsson.
Hon är både konstnär och hantverkare och har arbetet i händerna, så på något vis kopplar det tillbaka till hallens ursprung som en utställningsplats för konsthantverk.

Eva Hild nickar instämmande.
– Det är något fint i det och att konstbegreppet har utvidgats med åren. Eller möjligen kommit tillbaka. Under 1960-talet blommade konsthantverket och att jobba med händerna gör sig så väl då och nu, funderar hon.

Inne i hallen möts vi av hennes spegelblanka skulpturer. En nyhet för många som annars känner henne för de fantasifulla svarta eller vita skapelser.
– De är handknackade i Kina. Det är i Asien man kan göra dem. Det är där hantverket fortfarande finns och man kan göra de till ett överkomligt pris … förskräckligt nog, säger hon.

Som en förlossningsdepression
En del av pjäserna är så stora att de inte kunnat tas in genom dörren utan två fönster fick plockas ner och en mittstolpe sågas av innan de kunde ta konsthallen i besittning.
– Jag gör de oftast i mindre format och sen förstoras dem.
Frågan är då hur det känns när hon återser verket i en annan skala, annat material och med en annan finish.
– Det som när man får ett barn och får en förlossningsdepression. Det tar ett tag att knyta an till det och bestämma sig för att detta är ett annat uttryck än det som var mitt ursprung. Just när det blev rostfritt tyckte jag att det var en helt annorlunda kvalité… väldigt spännande. De speglar samtidigt om de tar in omgivningen med sina hålrum. Tidigare har jag tyckt att det räcker med de svarta och vita som ger skuggor och ljus.  Detta blev så väsensskilt.

Anledningen till att det nu blev skulpturer i spegelblankt stål har hon att tacka en av sina trogna följare.
En fastighetsägare har länge tyckt att jag skulle jobba i det blanka rostfria materialet. Jag sa länge nej, det blir bankkonst av det. Han gav sig inte utan sa att han bekostade en produktion. Jag reste över till Kina och träffade gänget som arbetar med detta. De gör enorma skulpturer inte minst för Peking och den kinesiska regeringen.  Så på den vägen är det. Därefter har jag vågat göra en del på eget bevåg. Ibland behöver man väl få en spark i baken.

– Jag jobbar mycket ensam och kan ibland känna att jag blir inkrökt. Mina skulpturer har ett visst DNA i sig. Då kan det vara skönt att bli lite knuffad, förtydligar Eva Hild.

I utställningen utforskar Eva Hild  sinnebilden av den upplösta kroppen. Landskrona Direkt läser även in hav, snäckor och rent av hyvlade skivor av emmental.
Så tänker ju inte jag, säger hon och ler.
– Skulpturerna speglar mitt inre. Det är pretentiöst och säga så, men jag ser de som abstrakta självporträtt.

Eva Hild utvecklar och omvandlar keramiken och dess former i olika material och kontexter, och tidigare verk visas tillsammans med nya.  Om man sen betänker att hennes mindre skulpturer när det säljs på Bukowskis auktioner inbringar sexsiffriga belopp så får man antagligen punga upp med en siffra till om intresse skulle finnas.
– Nu är detta en utställning men det är klart är man intresserad så får man kontakta min gallerist, säger hon och blickar ut mot skulpturparken utanför.
– Här är så vackert, säger hon och vi enas om att parken hade tålt en av hennes verk också.

Det är en världsartist vars alster vi har på besök i Landskrona i sommar. Eva Hilds utställning visas på Landskrona konsthall mellan den 20 maj och den 27 augusti 2023. Det råder dessutom fri entré så det finns ingen anledning att missa den.

Eva Hild vid utställnings största skulptur – Among, skapad av målad aluminium. ”En skulptur om min familj – mina tre flickor”.
Utanför entrén till konsthallen står en stor skulptur och bjuder på olika skuggspel beroende på när man besöker utställningen.
Det krävdes styrka, koordination, tålamod och en hel del idérikedom för att få alla skulpturer på plats i och utanför konsthallen.
Bland annat fick två fönsterrutor och en mittstolpe plockas bort för att få in den största skulpturen i konsthallen.
Till arkivet