DEBATT - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

En stad utan lärare vill ingen bo i

Sveriges Lärare Landskrona uppmanar idag stadens politiker att ta sig en allvarlig funderare på vad som sker om lärarnas löner inte luppvärderas ordentligt.
Den 25 april skulle egentligen stadens alla lärare fått sin nya lön.

Det skulle vara en lön som kunde motivera ens arbetsinsats under året som gått. Dessutom ett kvitto på att ett gott arbete har uppskattats av arbetsgivaren.
Semestern i sikte.
Visserligen har inflationen gjort allting dyrt men, den nya lönen hjälper till så att sommaren blir en fin upplevelse. En viloperiod efter ett tungt år.

Så blev det inte I Landskrona. Alla väntade på märket. Det kom till slut efter långa förhandlingar. Resultatet blev 7,4% under 2 år. 4,1% första året och 3,4% andra året. Alternativet var 3,7 % på årsbasis.
Eftersom märket inte kom i tid har hela löneöverläggningen förskjutits. Besked kommer först efter sommaren.

Ja, ja, det kommer fler somrar. I år blir det budgetvarianten ”Vi kan bara göra lite för i år har vi inte råd”.
Men sen då? Vad händer i höst?
Kommer staden att följa märket enligt avsikterna i vårt avtal HÖK 21?

Staden vi har avtal med behöver ta hänsyn till märket på samma sätt som arbetsmarknaden i övrigt och som kommunen gärna gjort de år då märket varit lägre.

Avtalet vi har bygger på en samsyn om att lärarlönerna måste uppvärderas, för skolans och samhällets skull. Vill politiker på riktigt satsa på Landskrona och på de som är framtiden, nämligen barn och elever, måste lärarnas löner uppvärderas ordentligt. Vi har idag en lärarbrist som bara blir större och större. Det måste göras allt som går för att behålla de lärare som finns och dessutom rekrytera nya.

Ansvaret att tilldela ekonomi till löner ligger hos politiker. I år är det beslutet extra viktigt!

Grovjobbet att se till att allt fungerar, att elever får en bra utbildning, att lärarbristen minskar, att arbetsmiljön är god och att lärarnas förutsättningar är så pass bra att de väljer att stanna kvar, tar förvaltningen och lärarna hand om på bästa sätt.

Inför årets löneöverläggning vädjar vi till alla politiker, oavsett parti.
Följ märket för stadens skull nu och i framtiden.
En stad utan lärare vill ingen bo i.

Rebecka Kainulainen ordförande
Göran Andersson vice ordförande

Sveriges Lärare Landskrona

Lokal debatt på Landskrona Direkt

Skicka din debattartikel till info(at)landskronadirekt.com.
Ämnet du tar upp ska helst vara av lokal karaktär och röra Landskrona eller Skåne som helhet.

Bifoga en bild till din debattartikel samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa frågor angående texten.

Försökt håll dig under 6000 tecken inkl mellanslag. Eventuella repliker publiceras i huvudsak på Planket men kan även leda till ett nytt debattinlägg.

Till arkivet