Hvens Kulturförening startades 1996 av konstnärerna Lena Cedergren och Gunilla Millisdotter.
– Den första utställningen vi arrangerade var med Gustav Rudberg i Frälsningsarméns lokal på Ven. Lokalen hade stått tom i flera år och vi fick låna lokalen mot att vi städade den, säger föreningens ordförande Gunilla Millisdotter.
Camilla Ohdnoff, föreningens första ordförande, köpte en av Gustav Rudbergs tavlor, vilket var en starkt bidragande orsak till att Kulturföreningen kunde ge ett anbud på 50 000 kronor för byggnaden när den lämnades till försäljning av de dåvarande ägarna Frälsningsarmén 1997.
– Vårt anbud var inte högst men för Frälsningsarmén var det en lättnad att kunna lämna över sin gudstjänstlokal till konstutställningar istället för till exempel bilreparationer eller liknande verksamhet, berättar Gunilla Millisdotter och berättar om husets tidiga historia.
– På ett sätt kan man tala om att en cirkel slöts i och med att vi fick köpa huset. Bygget av Frälsningsarméns lokal drevs igenom av en ung kvinnlig frälsningssoldat. Hon visste att bonden som ägde marken där byggnaden nu ligger var ovän med prästen som bodde i prästgården, som låg där det nu står parhus i gult tegel, strax intill Frälsningsarmén. För att reta prästen skänkte bonden marken till Frälsningsarmén, så att prästen fick en rival om Vens själar till granne. Och vem var då denna unga frälsningssoldat? Jo, det var Camilla Ohdnoffs mormor.
Det är alltså den 25:e konstrundan som står för dörren. Några som varit med sedan första konstrundan är Lena Cedergren skulpturer, Karen Alm bildväv och mattor, Sophie Nilsson silversmide och Monica Wembring textil och måleri.
Nykomlingar i år är Mats Karlsson, målningar, Britt-Marie Jönsson, silver, textil, Julia Lundahl Persson, metall, Viktor Silverhjelm Hultquist, foto, Susanne Wärn Persson, målningar och Sandra Jaensson, målningar.
Konstnärerna håller öppet mellan 10.30 och 16.30 varje dag liksom samlingsutställningen i Vens Kulturhus där det finns ett konstverk av varje konstnär som deltar på Konstrundan.
– Med dessa som utgångspunkt kan man pricka in just sina favoriter för att göra sin egen personliga konstrunda. Många olika tekniker och uttryck visas, säger Kristian Mandin, en av de 25 konstnärerna. Undantag för öppettiderna gäller Susanne Wärn-Perssons utställning i S:t Ibbs kyrka. Kyrkan är stängd för allmänheten på lördagen då det hålls drop-in-bröllop.
Här är samtliga konstnärer samt en karta som visar var man kan se deras verk.