Svenska Akademien på klubbturné

Svenska Akademin åker på en klubbturné som når Helsingborg den 5 maj. Foto: Thomas H Johnsson.
För första gången på över femton år ger sig musikkollektivet och hyllade liveakten Svenska Akademien ut på klubbturné. Och publiktrycket är stort. Turnén går under namnet Brandfacklor för ljusskygga och den visuella gestaltningen är utarbetad tillsammans med fotografen Thomas H Johnsson.

261 tvingar dig till reträtt

Hiphopreggaegruppen Svenska Akademien bildades 1999 i Landskrona och debuterade med EP:n ”Snapphaneklanen” 2001. Tre år senare släpptes ”Tändstickor för mörkrädda”. Omslaget till skiva tillkom efter ett samarbete med just fotografen Thomas H Johnsson.

– Vi är fortfarande en tändsticka för mörkrädda, en brandfackla för ljusskygga, en molotovcocktail på er bjudning. Vi var aldrig neutrala. Fuck svenska staten och NATO och fuck Putin. Fuck det hela. Allt. Utom kärleken. Kärleken och revolten. Och glädjen och extasen, säger Ivan Olausson Klatil som i sammanhanget mest är känd under sitt artistnamn General Knas.

Nyligen gästade Carl-Martin Vikingsson även känd som ”Sture Allen den yngre” Landskrona och M/S Tilda med Stures Dansorkester. Ett gig som fick båten att gunga trots att den hela tiden låg vid kaj. Nu är det Svenska Akademin som gäller och alla välbekanta huen hoppas han denna gång dyker upp på The Tivoli i Helsingborg den 5 maj.

Svenska Akademien behövs, våra låtar och konserter används som terapi och medicin. Vi är på riktigt, kör inga inövade poser och inget tomt fluffsnack. Sånt lyser upp i mörkret, på gott och ont. Vi har ingen rätt att sluta. Musiken streamas och biljetterna säljer. Dessutom kan vi inte vara utan varandra, säger han.

Brandfacklor för ljusskygga – klubbturné 2023

27 april – Stockholm, Nalen Klubb (extrakonsert)
28 april – Stockholm, Nalen Klubb (slutsålt)
29 april – Göteborg, Nefertiti (slutsålt)
5 maj – Helsingborg, Tivoli

Till arkivet