Final för Konstrundan

På söndag avslutas årets konstrunda. Öppettiderna till helgen är 10-18 såväl i konsthallen som hos konstnärerna.
Tusentals konstintresserade har den senaste veckan vallfärdat till Landskrona. Navet har varit Landskrona konsthall där ett verk av samtliga 108 deltagande konstnärer i nordvästra Skåne visas upp. Många utombys har då även passat på att besöka konstnärerna i Landskrona.

En av dessa är Eva Rödseth som har sin utställning på Galleri Direkt på Gamla Kyrkogatan.
– Det har varit över förväntan, säger konstnären.
– Besökarna har visat stort intresse för konstverken och ställt massor av frågor. Påskhelgen var fantastisk men vi har även haft en hel del besök nu i veckan. Och nu ser vi fram emot en intensiv och välbesökt helg.

På Plorren har grannarna, konstnären Ullastina Larsson och fotograf Thor-björn Johansson, sina utställningar vägg i vägg. Landskrona Direkt hälsade på, på söndagseftermiddagen.
– Det har varit kul. Hittills har jag haft 550 besök, säger Ullastina efter en kontroll på den lilla handräknaren hon håller i.

Grannen och fotografen Thor-björn Johansson har, precis som Ullastina Larsson skärmat av en del av det lilla mysiga radhuset på Plorren och på skärmarna hänger fotografier som han själv framkallat.
– Jag har mitt labb här i anslutning till bostaden. Det är ett perfekt litet kryp-in där jag kan jobba med mina fotografier, säger han.

I östra delen av Landskrona, på Hagastigen tar Suzanne Andersson emot i sitt galleri i källaren till huset hon bor i.
– Jag har galleriet här nere, bor en våning upp och har min ateljé överst, säger hon och bjuder på en bit choklad.
– Jag trivs här. Faktum är att jag växte upp i ett hus inte långt härifrån så jag brukade leka på gatan här utanför, säger konstnären.

Hon berättar om olika tekniker hon använder för att få fram färger och effekter på tavlorna i galleriet.
– Det är kul att experimentera. Man vet ju aldrig vad som händer med en tavla när man målar.

Turen går vidare till citadellområdet och på andra våningen i fastigheten vid bron till konsthallen bor Eva Sjöstedt. Det lilla rummet som hon använder till utställning är fullt av besökare när Landskrona Direkt tittar förbi.
– Det har varit en strid ström hela tiden. Men det är klart. Vädret är perfekt för att åka runt och kolla konst, säger hon och skrattar.

Femtio meter från Eva Sjöstedt ligger konstnären Magnus Larssons ateljé som under konstrundan är förvandlad till ett utställningsrum. Han tillhör Västra Skånes Konstnärsgille. På väggarna hänger hans målningar från naturen.
– Visst är det just detta som vi längtar efter nu, säger han och pekar på en tavla och sedan blickar ut mot det strålande vackra vädret.

Öppettider
Följande öppettider gäller hos konstnärerna till helgen. Fredag: 16-9. Lördag-söndag 10-18.
Konsthallen har öppet 12-17 på fredagen och 10-18 på lördagen och söndagen.

Från Rådhuset till Malmö
Vi noterar samtidigt att Landskronakonstnärerna Kim Berkhuizen och Mikael Jepson idag har vernissage klockan 17-21 på Orama Galleri på Friisgatan 16, Malmö. Utställningen har sedan öppet lördag 12-16, söndag 12-16 samt tisdag 15-18.

Mikael Jepson och Kim Berkhuizen kan man träffa på Friisgatan 16 i Malmö där de ställer ut sina alster fram till och med tisdag.
Berit Fradera har såväl sin ateljé som sin utställning på rådhuset i Landskrona. Ingång sker vid gården på baksidan av byggnaden.
Eva Rödseth har berättat mycket om sin konst som hänger på Galleri Direkt.
Jan-Erik Palm, gallerist på Galleri Gamla Staden visar stolt upp ”Hungran” som var med i Beppes Godnattstund på SVT för några decennier sedan. Det är multikonstnären Bernt Franckié Grünewald som ställer ut.
Eva Sjöstedt hade inte en lugn stund den gångna helgen. Alla ville tala om konstverken på väggarna i det lilla utställningsrummet.
Thor-Björn Johansson och Ullastina Larsson tar en välbehövlig paus på Plorren.
Suzanne Andersson har stora delar av sin konstnärliga verksamhet i hemmet på Hagastigen i Landskrona.
Till arkivet