Världskändis ställer ut i lägenhet

En helt ny publik hittar till konsten när den visas på oväntade ställen. Fram till den siste april kan man ta del av konstverk av den brittiske konstnären David Shrigley i en lägenhet på Södra Långgatan.
Det finns de som anser att stadens kulturinstitutioner står på hälarna. Det finns andra som bryr sig mindre och skapar en egen undergroundscen. Tack vare det kan man nu och till och med april månad ut i Landskrona stifta bekantskap med en av Storbritanniens mest kända konstnärer. Hos CAC Bukovje/Landskrona, var det i fredags vernissage för en utställning med verk av ingen mindre än David Shrigley.

Konstnärsparet Conny Blom och Nina Slejko Blom driver den transnationella institutionen, CAC (Conceptual Art Center), med säte i Landskrona och Bukovje i Slovenien. I Landskrona delar CAC utrymme med familjens bostad på Södra Långgatan.

Då vi huserar i en bostadslägenhet måste vernissagen vara privat, det vill säga bara för inbjudna, men efter det är det öppet ”enligt överenskommelse” vilket tekniskt sett automatiskt blir endast inbjudna, säger Conny Blom och startar samtidigt en projektor i vardagsrummet som visar videon Laundry av David Shringley.

Kortfilmen, endast några minuter lång, är ett typexempel på den brittiske konstnärens skärpa och absurda humor.

David Shringley arbetar konsekvent i flera olika medier, men det kanske framför allt är med sina underfundiga teckningar och målningar som han gjort sig populär också utanför konstvärlden och etablerat sig som en av Storbritanniens mest framgångsrika konstnärer, säger Conny Blom.

Hur kommer det då sig att konstnärerna upplåter sitt hem åt en utställning.
– Det handlar väl om att institutionerna inte levererar det vi vill ha. Då växer Landskrona Underground fram, säger Conny Blom med ett snett leende.

I senaste numret av fotbollsmagasinet Offside kan man ta del av historien kring Glasgowklubben Patrick Thistles maskot Kingsley, skapad av just David Shringley.  Den brittiska dagstidningen, The Guardian tyckte maskoten såg ut som Lisa Simpson på crack. I en nätomröstning häromåret blev Kingsley rent av tvåa bara slagen av Arsenals maskot.

Det var en korrupt final. Arsenal har miljoner fans som kan engagera sig i idiotiska tävlingar, säger konstnären till den svenska fotbollstidningen.

David Shrigley har bland annat gjort separatutställningar på Copenhagen Contemporary, Malmö Konsthall, Baltic Centre for Contemporary Art i Gateshead, Yvon Lambert Gallery i Paris och Anton Kern Gallery i New York.

– Han är också en av konstnärerna som fått i uppdrag att producera en skulptur till den fjärde sockeln på Trafalgar Square.

På CAC Bukovje/Landskrona visar David Shrigley mindre kommersiella verk, i form av nämnda video, ett temporärt väggverk, samt några artist’s books. Inga av verken är till salu.

– David Shrigley ställer återkommande ut på Galleri Nicolaj Wallner i Köpenhamn och där kan man köpa originalverk av konstnären, avslutar Conny Blom.


Mer information om utställningen samt boka ett besök:  http://cac-bukovje.com/

Den minst sagt produktive brittiske konstnären David Shringley har en miljon följare på Instagram. Gissningsvis blir det några fler från Landskrona efter att Conny och Nina Blom ställt ut hans verk i sitt hem.
Maskoten Kingsley är designad av David Shringley.
Foto: Partick Thistle FC
I vardagsrummet kan konstbesökarna se filmen Laundry.
Till arkivet