Antikrundan till Landskrona

Anne Lundberg och Antikrundan ger sig ut på sin 35:e turné i sommar. Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT
LÅNGLÄSNING: I sommar åker Antikrundan ut på sin årliga turné för 35:e gången och i morgondagens avsnitt avslöjas vilka orter som Anne Lundberg och experterna kommer att besöka. Vi kan dock redan nu avslöja att Landskrona är en av sex orter som kommer att gästas.

Från kunglig huvudstad, via Karlskrona till landets krona. Där har ni årets sommarturné för Antikrundan.

Vi är jätteglada att SVT och Antikrundan åter vill komma till oss, säger Thorsten Karlén, evenemangsansvarig i Landskrona stad.

Genom åren har det funnits en del kopplingar mellan Landskrona och Antikrundan. Inte minst så finns en tydlig koppling i den förste programledaren, Landskronasonen Jesper Aspegren, som ledde programmet 1988–2000.

– I säsong tre som spelades in 1990 och som sändes 1991 var Landskrona med. Då filmade man i Exercishallen. Denna gång blir det konsthallen som får agera kuliss till programmet, säger Thorsten Karlén.

Även bland experterna återfinns ett par kända ansikten med tydlig Landskronakoppling.  Pia Staël von Holstein, tidigare VD på Skånes Auktionsfirma har tillsammans med keramikexperten Joakim Bengtsson flitigt synts i programmet.

Årets inspelningar startar med ett besök i 100-årsjubilaren Stockholms stadshus, följt av ett utlandsbesök till Mariehamn på Åland och vidare till Borlänge, Motala, Karlskrona för att avslutas i Landskrona.

– Det är både roligt och hedrande att vi kan spela in i Blå hallen i Stockholms stadshus i år, ett hus som i sig självt bär så många historier om arkitektur, möten och föremål. Vi är också glada att återvända till Mariehamn och Karlskrona som bägge två var succéer förra gången. Och det är roligt att äntligen få komma tillbaka till Motala, Borlänge och Landskrona som fått vänta länge på ett återbesök – men plötsligt så händer det! säger Pernilla Månsson Colt, producent för Antikrundan.

Trevligt då också för Landskrona, som kan stoltsera med en byggnad som på sitt viss också jubilerar, då konsthallen i år firar 60 år.

– Notera den 2 september i era kalendrar det är då under en heldag som SVT kommer att vara på plats på konsthallen för att spela in avsnittet som sedan kommer att sändas under vårvintern 2024. Jag gillar verkligen upplägget med att man filmar programmet mitt i sommaren och sänder det nu under den gråaste av perioder. Det får en sannerligen att längta efter sommaren och blir förstås ett utmärkt tillfälle att visa upp vår vackra stad, säger Thorsten Karlén.

De stora kommersiella TV-bolagen brukar ofta kräva sponsorskap av kommunerna för att förlägga ett avsnitt i just deras stad. Så är dock inte fallet med SVT, som har en tydlig policy i ämnet.

– Vi kommer att se till så att publiken som kommer kan ta en fika utomhus samt att parkeringar finns. Vi kommer även i samarbete med Eventkoordinatorutbildningen se till så att värdskapet blir så bra som möjligt.

Landskrona har varit på kartan ett bra tag.
– Redan under pandemin hade vi möte med Pernilla Månsson Colt och produktionsledningen för Antikrundan. De har länge velat komma tillbaka till Landskrona. Och vi har tidigare visat upp såväl Citadellet, Exercishallen, teatern som konsthallen för dem.  Så det är riktigt roligt att vi i år passar in i deras produktionsmönster, säger Thorsten Karlén.

Antikrundan är en av SVT:s stora succéer och i år är det 35 år sedan programmet  sändes för allra första gången. Många av de folkkära experterna, såsom Knut Knutson, Bo Knutsson och Anette Granlund, har varit med sedan starten 1989. Men även flera av de mer nytillkomna experterna kommer att delta i årets inspelningar, såsom bland andra Rickard Thunér, Carolina Tüür och nämnda Joakim Bengtsson.

– Att vi startar sommarens turné med att spela in Antikrundan i Blå hallen i Stockholms stadshus känns fantastiskt – jag kan inte tänka mig en vackrare plats att starta Antikrundan på! Att även få ta med Antikrundan till Åland känns helt rätt i dessa tider av tätare kontakt och närmare samarbete mellan Sverige och Finland. Det känns helt enkelt som en kanonrunda och jag längtar redan till augusti, säger Anne Lundberg, programledare för Antikrundan sedan 24 år tillbaka. Då hon efterträdde en viss Jesper Aspegren. Vem vet kanske kan ett kärt möte mellan programmets två hittills  enda programledare ske i Landskrona i september.

För besökare gäller följande:

Från och med torsdag 23 mars är anmälan till Antikrundans turné 2023 öppen på: antikrundan.svt.se

Du som tänker besöka Antikrundan kan ta med dig max 10 föremål och får gärna föranmäla dig på länken ovan, särskilt om du har större föremål (som du eventuellt kan få hjälp att transportera till inspelning). Antikrundans experter värderar alla föremål med undantag för mynt, frimärken, musikinstrument och fordon.

Datum för samtliga inspelningar är:

20 augusti: Stockholms stadshus
22 augusti: Mariehamn Alandica, Åland
27 augusti: Borlänge Rommehedslägret
29 augusti: Motala, Lokverkstan
31 augusti: Karlskrona Stumholmen
2 september: Landskrona Konsthall

Till arkivet