Folkmordets offer i Srebrenica hedras med minnessten i Wrangelska parken 

Minnesstenen kommer att resas i Wrangelska parken och är den första i Sverige.
På lördag den 11 mars reses en minnessten som hedrar offren i folkmordet i Srebrenica 1995. Minnesstenen ger bosnier i Landskrona och övriga Sverige en plats för att sörja och hedra anhöriga som miste livet i massakern. Minnesstenen är den första i Sverige.

Idén till minnesstenen väcktes under Landskrona Foto Festival 2020. Då arrangerades en fotoutställning på Kasernplan om folkmordet i Srebrenica, med verk ur den bosniska fotografen Ziyah Gafićs bildserie Quest for Identity. Utställningen skildrade föremål funna i massgravarna efter Srebrenicamassakern.

– Utställningen innebar att många bosnier som bor i Landskrona fick gamla minnen tillbaka från kriget. De kände både stor tacksamhet över att ha funnit ett nytt hem i Landskrona och att frågan om folkmordet uppmärksammades av Landskrona Foto. Bilderna var gripande med många starka berättelser. Många besökare fick tårar i ögonen, vare sig man har varit där eller inte, säger kommunalrådet Elvir Mesanovic (MP).

Över 2 500 bosnier bor och verkar i Landskrona och är organiserade i olika kulturella föreningar och trossamfund. Många anhöriga fick idén om att i Landskrona – deras nya hemstad – resa en minnessten över folkmordets offer.

Minnesstenen kommer att bestå av en blomma, en grön ståndarknapp omgiven av elva vita kronblad, vilket symboliserar den 11 juli 1995. Den vita färgen symboliserar oskulden som dödades. Den gröna färgen symboliserar hopp om fred – hoppet om att inget liknande någonsin ska hända igen.

Minnesstenen kommer att resas i Wrangelska parken och är den första i Sverige. Den har byggts av Elvedin Talic och Jasmin Halilovic som båda bor i Häljarp utanför Landskrona.

Minnesstenen kommer att invigas vid en ceremoni lördagen den 11 mars kl 12.00. Medverkar gör bland annat kommunalråden Elvir Mesanovic och Torkild Strandberg, och bosnjakiska islamiska föreningen i Landskrona, som är en av initiativtagarna till minnesstenen.

Till arkivet