Förintelsens minnesdag uppmärksammas

Landskrona stad uppmärksammar Förintelsens minnesdag. Foto: Landskrona stad.
Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I Landskrona hedras offren genom en minnesstund.

Sedan 2001 har den 27 januari varit en nationell minnesdag. År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Det är en dag då människor världen över hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot.

I Landskrona kommer dagen uppmärksammas på stadsbiblioteket genom bland annat musik av Agneta Westman, tal av Fredrik Malmberg, direktör för Institutet för mänskliga rättigheter i Lund, och tal av Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.

– På Förintelsens minnesdag hedrar vi minnet av de som dog under historiens mörkaste stund. Vår stad har även ett alldeles särskilt minne att förvalta – på våra stränder anlände nämligen många som var på flykt undan nazisternas grymheter. Vi har en plikt att bevara och levandegöra det minnet så att dessa brott aldrig sker igen, säger Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande.

Alla Landskronabor är varmt välkomna att delta på minnesstunden.

Du kan läsa mer om Förintelsens minnesdag hos Forum för Levande Historia.

Förintelsens minnesdag uppmärksammas i Landskrona
Datum och tid: fredag 27 januari, kl. 15.30
Plats: Stadsbiblioteket Landskrona, Regeringsgatan 13.

Till arkivet