Landets mest hållbara gymnasieskola finns i Landskrona

Munevver Karadeniz,, rektor Linda Klang, biträdande rektorer, Pernilla Ripa, Mia Ponten Karlberg och Amir Kuqi elev Ek20 är alla lika glada åt att Öresundsgymnasiet korats till Årets hållbara gymnasieskola. Foto privat
– Hurra!, utbrister en strålande glad Karin Warlin, NO-lärare på Öresundsgymnasiet, efter att skolan i fredags utsetts till Årets hållbara gymnasieskola av organisationen Håll Sverige Rent.

Öresundsgymnasiet har under en längre tid jobbat med att uppmana elever till att vara mer hållbara. Eleverna har fått delta i miljökonferenser men de har även fått jobba mycket med temat miljö på egen hand. De har hållit i tävlingar på skolan, skapat ett matråd, deltagit i strandstädning och mycket mer.

Matrådet har jobbat mot matsvinnet genom skolenkäter och anslag i matsalen om att ta lagom med mat. Matsalspersonalen mäter allt svinn som sker och deltar aktivt i matrådet. Mentorerna på skolan råds också att ta upp problemet med matsvinn med sina elever under mentorstiden.

I juli blev vi dessutom återigen Grön Flaggcertifierade och arbetet fortsätter, säger Karin Warlin och berättar om de olika områdena som eleverna arbetar med.

Grön flagg-rådet har haft i föredrag för sina klasskamrater om hur plast påverkar våra hav och andra elevgrupper har fått redovisa om plast och nedskräpning. Eleverna har fått engagera sig och jobba aktivt mot att minska matsvinn, användningen av plast och nedskräpning.

Skolans arbete för en mer hållbar miljö har spridits både inom skolan och på en internationell nivå. Elever och lärare från tre olika klasser jobbade tillsammans för att nå ut till 26 olika länder och berättade om hållbar utveckling samt vad “Earth Day” innebär. Många kontaktade bekanta i andra länder och skolans insatser för klimatet skrevs om på hemsidan Earth Day network. Under hela projektets gång har det funnits ett internationellt perspektiv och skolan fick chansen att delta i en internationell miljökonferens på Costa Rica. De har även  deltagit i digitala kurser och en utmaning med Sveriges lantbruksuniversitet som handlade om hållbar matförsörjning.

Amir Kuqi, Michael Svegbrant, Anders Nerme, Karin Warlin och Munevver Karadeniz.
Karin Warlin och Amir Kuqi, två verkliga eldsjälar när det kommer till miljöarbete . Här med diplomet som förkunnar att deras och andras hållbarhetsarbete på Öresundsgymnaiset uppskattas i hela landet.

Se prisutdelningen och mer information direkt från Öresundsgymnaiset

Julia Larsson

Till arkivet