Träffa barnmorskan digitalt

Skånes barnmorskemottagningar blir mer tillgängliga blir mer tillgängliga Från den 1 november kan skåningarna träffa en barnmorska i ett videosamtal – oavsett var man befinner sig. Foto: Pressbild.
I veckan öppnade Region Skåne upp för att låta skåningarna träffa en barnmorska i ett videosamtal – oavsett var man befinner sig. Samtidigt inför Skånes barnmorskemottagningar ett gemensamt telefonnummer och redan nu går det att boka sina besök online.

– Det är jättekul att lansera ett nytt, spännande arbetssätt som våra patienter har efterfrågat. Vi försöker möta våra patienter genom att öka tillgängligheten med det digitala mötet, säger Cecilia Söderholm Öberg, enhetschef barnmorskemottagningarna i Lund med omnejd.

Flera olika kontaktvägar

Med flera olika kontaktvägar kan barnmorskemottagningarna bättre möta de behov som invånarna har. Genom att alla offentliga barnmorskemottagningar i Skåne får ett gemensamt telefonnummer kommer fler personer i hela Skåne att komma fram snabbare. Det innebär även att telefontiderna utökas. Via e-tjänsterna på 1177 kan man direkt boka sina besök utan att ringa.

Digitala vårdmöten

– Digitala vårdmöten ger våra patienter en större möjlighet att få den vård de behöver. Genom ett digitalt vårdbesök kan man till exempel träffa en sexolog eller delta i en föräldrautbildning på engelska som kanske inte finns tillgängligt på en den ort du befinner dig på. Genom det digitala får alla tillgång till allt inom hela Skåne, säger Cecilia Söderholm Öberg.

I det digitala mötet kan patienter få hjälp med i princip allt som inte kräver ett fysiskt besök. Det kan till exempel vara preventivmedelsrådgivning, vissa besök hos barnmorskan under graviditeten, till exempel hälsosamtalet eller den första av två delar i efterkontrollen. Den som önskar komma i kontakt med ”sin” barnmorska för rådgivning under graviditeten kan med fördel få ett videosamtal. Man kan ha gruppverksamhet, föräldrautbildning eller klimakterierådgivning online. Det går även att träffa en sexolog via videosamtal. Vården och det man erbjuder blir mer lättillgänglig och utbudet blir inte begränsat av geografin.

Hur går ett digitalt besök till

Efter att man har ringt in eller bokat in sig på en tid genom e-tjänsterna på 1177, så får man ett meddelande på 1177 med en länk till ett digitalt väntrum. Från det digitala väntrummet blir man sedan hämtad av barnmorskan. Tjänsten kräver att man kan identifiera sig med bank-id för att vara en säker metod för både patient och medarbetare.

Välj barnmorskemottagning i Skåne (via 1177.se)

Till arkivet