Fritidsbanken och Hela Ideella riskerar att läggas ner

Hela Ideella aktiverar många unga och gamla på ÖV-huset. Finansieringen efter april 2024 är dock osäker. Detsamma gäller verksamheten på Fritidsbanken.
Projekten Hela Ideella och Fritidsbanken spelar en viktig roll i integrationsarbetet i Landskrona stad. Gemensamt för båda projekten att dom till största del finansieras genom bidrag från DELMOS (Delegationen mot segregation). DELMOS kommer dock att avvecklas under 2023 och det innebär att de båda verksamheterna i Landskrona riskerar att läggas ner.

Hans Valdemarsson är ansvarig för verksamheten på Fritidsbanken. De lånar ut allt som har med idrott och fritid att göra. Allt för att unga och gamla ska kunna testa på olika aktiviteter.
– Vi har en viktig roll att fylla. Bara i somras hade vi 4000 utlåningar nere på Lagunen, säger han till Landskrona Direkt.
– Och vi riktar oss inte bara mot ungdomar. Vi samarbetar även med PRO.

Just nu är det dock skridskor som är mest populärt att låna.
– För många familjer är det för mycket pengar att köpa dyra skridskor innan man vet om ungdomarna vill satsa på exempelvis hockey. Här gör vi stor skillnad, säger han.

Bidraget till Fritidsbanken från DELMOS varar året ut men Hans Valdemarsson är inte orolig förframtiden.
– Dom signalerna som jag har fått från kommunen är att de kommer att försöka få till en annan finansiering. Och jag hoppas och tror att signalerna stämmer.

Även Hela Ideella finansieras till största delen av medel från DELMOS. De blev så sent som sommaren 2021 beviljade hela fyra miljoner kronor.
– Vår finansiering sträcker sig till april 2024, säger Helena Rasmusson, verksamhetsledare på Hela ideella.

Hela Ideella, som kan jämföras med en paraplyorganisation, har sin verksamhet i det som i folkmun kallas för ÖV-huset. Där håller ett 50-tal föreningar till.
– Det har massor av aktiviteter för unga och gamla. Dessutom har vi ett 30-tal ungdomar som besöker oss varje måndag till torsdag. De får då bland annat hjälp med läxor och så vidare, säger Helena Rasmusson.

Hon är precis som Hans Valdemarsson inte orolig för framtiden.
– Vi har redan nu en dialog med kommunen om att få till ett IOP-avtal* i framtiden. Jag hoppas att det kommer att lösa vår situation.

* Idéburet offentligt partnerskap (IOP) är en överenskommelse om samverkan mellan offentlig och idéburen sektor i syfte att uppnå ett visst allmännyttigt samhälleligt mål.

På hyllorna i det innersta rummet på Fritidsbanken trängs skridskor i de flesta storlekar. Och alla är helt nyslipade och redo att använda. Projektets finansiering är nu i farozonen. Men verksamhetsledare Hans Valdemarsson hoppas och tror på en lösning.
Till arkivet