Viskväll för de som flytt

På fredag firas den stora frihetsdagen tillika Tjeckiens nationaldag på Landskrona Teater. Detta gör arrangörerna den ideella föreningen Den Gyldene Freden, med visor av bland annat Olle Adolphsson, Ruben Nilsson, Alf Hambe, Birger Sjöberg och Evert Taube.

– Vi ska uppmärksamma frihetsdagen med en föreställning för såväl tjecker, slovaker och alla som tvingats lämna sitt land på grund av ryska fientligheter och krigshandlingar. Det kom människor från Polen och forna Östtyskland, från Ungern kom man i mitten på 50-talet och från Tjeckoslovakien i slutet på 60-talet. Gemensamt var att alla styrdes av en stålhand från Moskva. Idag är det människor från Ukrainas som är utsatta, säger Birger Sölverud, initiativtagare och grundare av föreningen Den Gyldene Freden..

Att han brinner för sin sak råder det ingen tvekan om.
– Jag ansökte om projektstöd hos Kulturnämnden men fick avslag. Jag tar därför mina pensionspengar till att finansiera föreställningen, säger han och hoppas på fullt hus.

Biljetter finns att köpa på Tickster men även på Landskrona Museum.

Till arkivet