Lorry blir Hyacint

Bonny Riis anses av många vara kungen av danska smörrebröd. Från och med månadsskiftet oktober/november kan hans delikatesser köpas på Café Hyacint.
Stadens, enligt många, okrönte kung av danska smörrebröd, Bonny Riis, tar över före detta Conditori Lorrys lokaler i hörnet av Eriksgatan och Föreningsgatan. Han tar också med sig namnet på det extremt populära caféet han drev i Helsingör. Det nya namnet blir Café Hyacint.

Bonny Riis öppnade Café Hyacint på Bjergegade 4 i Helsingör 2008. Stället blev så populärt att han valde att flytta till större lokaler vid Axeltorv ett par hundra meter längre upp på gatan, och succén fortsatte. Man var mer eller mindre tvungen att boka bord om man ville äta där på helgen och det danska köket stod i centrum. Det var dock danska smörrebröd som var det som flest kom för att inmundiga.

Pandemin satte stopp och den gode Bonny Riis blickade mot sin tidigare hemstad Landskrona. Tillsammans med andra satsade han stort, först på det som blev Bulldogs på Eriksgatan och något år senare tog han och en ny kollega över Seglarpaviljongen.

Men nu dammar han alltså av tavlor och annat från ursprungskaféet i Helsingör och öppnar i egen regi.
– Det blir en utmaning men samtidigt ska det bli kul att bestämma allt själv, allt från menyer och öppettider till marknadsföring och övrig drift, säger krögaren.

Något riktigt tillagningskök finns inte i lokalerna. Därför är det inte tal om att öppna någon restaurang.
– Nej, det blir ett kafé. Jag kommer att fortsätta med mina smörrebröd. Det vet jag att många, såväl privatpersoner som företag blir glada för. Men jag kommer även att servera frukost på morgonen och annat gott på dagen.

Han kommer dock inte att servera alkohol.
– Inte som det ser ut nu. Men man vet ju aldrig vad framtiden ger, säger han och skrattar.

Gästerna kommer att känna igen sig väl i lokalerna. De största förändringarna sker i det före detta bageriet.
– Alla ugnar med mera är sålda. Jag kommer istället att köpa in brödet från något bageri. Det kommer i vilket fall som helst att vara dagsfärskt, lovar Bonny Riis.

I lokalen kommer det att kunna sitta 16 gäster.
– Det är så många som jag får ha där inne. Jag har även kontaktat kommunen om en eventuell uteservering ut mot Eriksgatan till sommaren. Men det är ett senare projekt.

Den 31 oktober slår Bonny Riis upp portarna.
– Det ska bli fantastiskt kul. Det blir danska flaggor och hela köret. Jag har redan nu kontaktat många av mina kunder och berättat om nyheten och responsen är enbart positiv.  

Vad händer då med Seglarpaviljongen och Bulldogs?
– De kommer att köra på som vanligt. Men mitt engagemang kommer att gå till Café Hyacint, avslutar Bonny Riis.

Bonny Riis ser fram emot att öppna i Conditori Lorrys före detta lokaler.
Till arkivet