Företagsklimatet: ”Bästa resultatet någonsin”

Landskrona fortsätter klättra i ranking över företagsklimatet i landet och når nu sin bästa position hittills.
Landskrona fortsätter att klättra i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner. I år hamnar de på plats 26 av landets 290 kommuner, sitt bästa resultat någonsin.

– När vi träffar företag i Landskrona får vi ofta höra lovord om hur smidig den kommunala servicen är, inte minst när det gäller exempelvis bygglov. På det området är kommunen ett föregångsexempel, säger Johan Dalén, regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne.

Sedan 2001 har Svenskt Näringsliv mätt företagsklimatet i landets kommuner. Två tredjedelar av rankingen baserar sig på en nöjdhetsenkät som skickas ut till mer än 60 000 företagare runt om i landet, medan en tredjedel baserar sig på statistiska faktorer. Under de mer än 20 år som undersökningen har gjorts har företagen gradvis blivit mer nöjda med sina politiker.

– Fler och fler kommuner har fått upp ögonen för att ett blomstrande näringsliv är en nödvändig förutsättning för deras verksamhet. De som klättrar i rankingen gör det trots att konkurrensen har blivit tuffare, säger Johan Dalén.

Landskrona har under de senaste tio åren stadigt stigit i Svenskt Näringslivs ranking och får i år sitt bästa resultat någonsin. Företagen ger höga betyg på många frågor, bland annat kommunpolitikernas attityder till företagande och kommunens service och bemötande.

– Många företag är helt beroende av kommunen för att få driva sin verksamhet, genom de tillstånd som krävs och den tillsyn de utövar. Att se till att det går så smidigt som möjligt borde vara ett grunduppdrag för kommunerna, och där har Landskrona lyckats. En politisk ledning som prioriterar frågorna har varit avgörande, säger Johan Dalén.

Resultatet får politiker och tjänstemän i stadshuset att dra på smilbanden.
– Sedan 2013 har vi klättrat från plats 145 till plats 26, vilket vi är väldigt stolta över. En del i det starka företagsklimatet är våra handläggares förståelse för företagens behov och verksamhet. Här har vi blivit bättre i år vilket är väldigt positivt och en bra grund för att vi ska kunna utveckla vår service ytterligare, säger Anna Classon, näringslivschef i Landskrona stad och ger exempel på hur Landskrona stad i praktiken arbetar för att stärka företagsklimatet.

  • God service. Landskrona stad utbildar löpande alla medarbetare som arbetar med företagsärenden för att förbättra stadens service.
  • Företagslots. Genom att träffa flera olika kommunala myndigheter samtidigt kan företagen spara tid och kommunen snabbt få en gemensam bild av ärendet.  
  • Nätverkande. Landskrona stad arrangerar löpande branschspecifika träffar och även större seminarier för hela Landskronas näringsliv.
  • Kompetensförsörjning. Landskrona stad erbjuder hjälp med kompetensförsörjning och matchning genom bolaget Tillväxt Landskrona AB.
  • Samarbete mellan skola och näringsliv. Skolorna i Landskrona samarbetar med ett flertal företag genom projektet KNUT – Kunskap, Näringsliv, Utbildning Tillsammans. Ett projekt som leds av Tillväxt Landskrona AB.

Brottsligheten måste bekämpas effektivare
Bland alla de frågor som företagen fått besvara skiljer en ut sig i negativ bemärkelse. Det är brottsligheten mot företag, där kommunen ligger på plats 268 av landets 290 kommuner.

– Så här ser det tyvärr ut i stora delar av Skåne. Brottsligheten är en fråga som blir allt viktigare för företagen. Här kan kommunerna inte göra allt, men definitivt mer än vad de gör i dag, avslutar Johan Dalén.

Hela listan, så är företagsklimatet i Skåne

KommunRankingFörändr.
Staffanstorp24
Burlöv61
Höganäs8-3
Vellinge16-3
Ängelholm227
Skurup2311
Landskrona269
Båstad27-7
Lomma54-8
Kävlinge59-15
Östra Göinge658
Ystad82-1
Åstorp8541
Hörby96-22
Lund98-20
Osby10113
Eslöv10380
Helsingborg107-42
Höör10986
Klippan114-50
Tomelilla133-22
Trelleborg14050
Sjöbo1418
Bromölla1470
Svedala15173
Perstorp160-36
Simrishamn1626
Örkelljunga16347
Kristianstad17029
Malmö174-18
Bjuv189-24
Svalöv19315
Hässleholm253-13

Läs mer: https://www.foretagsklimat.se/landskrona

Till arkivet