Fotosamtalen över för denna gång

Under fotofestiivalens sista dag bjöds det på ett samtal om gatufotografi mellan Håkan Karlsson och Örjan Kristenson på Galleri Direkt.
Som sista punkt på succéutställningen Gatuliv på Galleri Direkt var det på söndagen utannonserat ett samtal mellan fotograferna Thomas H Johnsson och Håkan Karlsson. Hastigt fick detta ställas om då Thomas dragit på sig en ovälkommen förkylning. På plats var i stället Örjan Kristenson, mångårig medarbetare med den legendariske fotografen Christer Strömholm.

Åhörarna fick en intressant halvtimme där det vändes och vreds på gatufotografi som genre. Att det är fritt fram att fotografera i det offentliga rummet gjordes klart med all tydlighet. Några konfiskerade filmer eller minneskort hade fotograferna inte råkat ut för däremot bjöds det på ett par anekdoter om när personer på gatan irriterats över deras närvaro.

– Om det inte är själva ögonblicket man är ute efter går det ju bra att fråga, annars bör man vara tydlig med sin närvaro och vara respektfull, sa Örjan Kristenson som även kom med ett konkret tips vid kvälls- och nattfotografering.

– Dra nytta av skyltfönsterna.

Nu är fotofestivalen över och galleristen Kary Persson summerar de gånga veckorna:
Det är oerhört glädjande att vi haft så många besökare under de 16 dagarna från när och fjärran. Extra glädjande är att så många självmant kommit fram och berömt vår utställning som festivalens bästa, säger han som dock är lite besviken på arrangörerna av Landskrona Foto Festival.
– Vi är vänner av festivalen och har med stor entusiasm bjudit in fotointresserade till Landskrona. Det svider då en aning när fotostadens egna representanter lyser med sin frånvaro under hela festivalen. Är det inte intresserade av andra utställningar än sina egna?

Till arkivet