GÄSTKRÖNIKA - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Fotografi kräver närvaro

Självporträtt. Foto: Örjan Kristenson
Det som skiljer fotografi från andra konstarter, är NÄRVARO.

Till skillnad från målare, musiker eller andra konstnärer – är fotografen tvingad att vara på plats när hens verk ska fullbordas. Andra konstnärer kan betrakta en situation i anonymitet och sedan bearbeta sina upplevelser i lugn och ro i sin ateljé eller studio.

NÄRVARO behöver inte nödvändigtvis betyda att fotografiet är styrt av en händelseutveckling, som till exempel i gatufotografi. Men som betraktare ska man känna fotografens NÄRVARO i bilden, precis som man kan känna målarens NÄRVARO i penselspåret i en oljemålning.

Utan NÄRVARO reduceras fotografi till illustration – av en tanke, en idé eller värst av allt, till text. Med fotografen Christer Strömholms ord: ”Bilder som inte klarar sig utan text, är inte fungerande meddelanden”

Det finns en tendens – sedan flera år tillbaka – att fotografi utvecklas i en riktning som premierar yta och komposition på bekostnad av bildens innehåll och mening.

Denna typ av bilder klarar sig dåligt utan förklarande texter; därmed förlorar de den inneboende styrka som ett fotografi kan besitta – den styrka som särskiljer fotografi från andra konstarter.

Örjan Kristenson

Gästkrönikör på Landskrona Direkt

Skicka din krönika till info(at)landskronadirekt.com.
Bifoga en bild på dig själv eller något som illustrerar krönikan samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa någon fråga. Försökt håll dig under 6000 tecken inkl. mellanslag. Ingen ersättning utgår.

Till arkivet