Allt om Trädgårdsgillet

Emma Nylander, Stéfanie Feldmann Olofsson, Malin Persson och Martin Bofeldt hälsar alla hjärtligt välkomna till Trädgårdsgillet i Landskrona den den 27–28 augusti.
Äntligen är Trädgårdsgillet tillbaka. En nyhet för i år är att det ligger över en lördag och söndag och att den populära marknaden håller öppet båda dagarna. Det blir garanterat inte mer storskaligt. Inte mer spektakulärt. Utan arrangörerna tar ett steg tillbaka. Hursomhelst är det dags till helgen som kommer. Vi har samlat det mesta och det bästa som kommer att ske. Använd gärna skriv ut funktionen i slutet av artikeln så har du hela programmet.

Årets tema för Trädgårdssgillet är “gammalt möter nytt”. Och ett riktigt gammalt fynd gjordes en gång i den inre vallgraven. Vid en vallgravsrensning hittades en Ålandsrot.

Den finns nu inne på Tycho Brahe minnena på Ven men vi har ett exemplar även här, som en backup, säger Landskrona stads trädgårdsmästare Martin Bofeldt när vi slagit oss ner i Rothoffs museikolonin för ett litet prat om Trädgårdsgillet anno 2022.

När man draggade i leran så gjordes fyndet. Hur länge den legat där och vilat är omöjligt att tidsbestämma men den kan vara från tiden innan Citadellet i och med att det då fanns ett kloster på platsen. Det kan ha odlats här då. Den användes mot dålig andedräkt. Den luktar och smakar skumbanan, säger Martin Brofeldt strax innan  han tillsammans med Trädgårdsgillets ambassadör Malin Persson och projektledare Stéfanie Feldmann Olofsson ska presentera årets nyheter för Trädgårdsgillet.

Trädgårdsstaden Landskrona
– Vi vill lyfta Landskrona som trädgårdsstad, säger  Stéfanie Feldmann Olofsson och poängterar det genuina och unika med att vi just nu sitter i Sveriges äldsta kolonimuseum – Rothoffska kolonin.

– Det är landets mest välbesökta museum per kvadratmeter, tillstår hon.

Glädjen av att odla själv och skörda kommer att stå i fokus under Trädgårdsgillet.
– Vi kommer att lyfta fram ätbara växter men också sådana som kan vara till nytta i badrummet vid hudvård. Vi hoppas kunna väcka liv i det gamla genom att återbruka pryttlar, säger hon vidare..

Rosen i blomsterbuketten – en kär gammal vän
– Även i år kommer Flottaste Flotten att koras. I år deltar sju flottar i tävlingen. Att det inte är fler beror på de behöver underhållas, medger Stéfanie Feldmann Olofsson och beklagar att man inte hunnit med det.

Årets ambassadör längtar
– Det känns lite overkligt att vi äntligen ska få göra det här gillet, säger Malin Persson, välkänd programledare och redaktör för SVT:s Trädgårdstider.

– Nu hoppas vi kunna skapa en plats för alla. Från den inbitne trädgårdsnörden till den som bara vill mötas och ha en skön helg.

Vänortssamarbetet väcks till liv
Ett litet speciellt möte lite vid sidan av det officiella programmet är att Landskrona stads vänorter kommer att gästa gillet.
– Vi får besök från Finland, Estland och Tyskland, säger Stéfanie Feldmann Olofsson.

Malin Persson har många strängar på sin lyra.

”Chockad av skönheten”
Malin Persson som via sitt yrke som modell rest mycket, inte minst till Paris, New York, Milano och Rom har redan hunnit bli betagen av Landskrona.
– Jag kände dåligt till Landskrona men när jag kom hit blev jag rent av chockad av skönheten. Det var en underbar sommardag för två år sedan som jag kom hit första gången, säger hon.
– Jag brinner mycket för att gräva där man står – att återanvända gamla möbler och saker till något nytt. Där kände jag att jag hade en ingång i detta gillet. Det finns något anrikt och en historia som jag kan få vara med och ta vidare, säger hon som tillsammans med sin syster Linda Persson kommer att hålla i workshops i ämnet.
– Det ska var enkelt och lustfyllt.

Slutligen noterar vi att årets marknad kommer att pågå i dagarna två.
– Marknaden är i två dagar i stället för en och nu närmar vi oss över 50 medverkande utställare under gillet, säger Emma Nylander, ansvarig för just denna del av Trädgårdsgillet.

Program Landskrona Trädgårdsgille 27 – 28 augusti

Lördag 27 augusti
Marknad och matstånd 11.00 – 16.00
Rothoffs museikoloni 11.00 – 16.00
Rösta på Flottaste flotten 11.00 – 16.00

11.00 Invigning, Trädgårdsgillets scen/konsthallen
Invigning av och med Trädgårdsgillets ambassadörer 2022, trädgårdsmästare Martin Bofeldt och inredare och programledare Malin Persson.

11.20 Trädgårdstankar med Tonie Lewenhaupt, Trädgårdsgillets scen/konsthallen
Tonie Lewenhaupt, tecknare, dräkthistoriker och välkänd författare möter kulturförvaltningens trädgårdsmästare Martin Bofeldt i ett inspirerande samtal hur man väcker liv i en gammal trädgård.
Samtalet tar avstamp ur boken ”Ulla Molin – Konsten att skapa den tidlösa trädgården”, där även
Tonie Lewenhaupts fantastiska trädgård tar plats. Ett samtal om att värna det tidlösa och varför det är viktigt att inte bara ge en trädgård omsorg och kärlek utan också tid.

11.00 – 16.00 Naturskyddsföreningen Landskrona, Blomstergången
Inspiration till insektshotell, fotoutställning med Johan Thelander, tipsrunda med naturfrågor, biologisk mångfald i trädgården, kunskap och inspiration.

11.00 – 16.00 Öppet galleri, Slottet 7, Galleri och Ateljé, Citadellet
Konstnären Magnus Larsson som inspireras av natur, ljus och djur, tar emot i sitt galleri. Se konstverken växa fram på plats!

12.00 Guidning av nya Teaterparken, samling vid teatern, Matscenens entré
Är du nyfiken på nyheterna i Teaterparken? Välkommen på en inspirerande och lärorik rundtur om denna vår nya pärla under ledning av landskapsarkitekt Madelene Gross Liljenström.

13.00 Workshop med Malin och Linda Persson, Trädgårdsgillets scen/konsthallen
Systrarna Persson bjuder på tips och inspiration på hur du kan bygga ditt skafferi grönare med hjälp av naturens skatter. Ogräs smoothies, örter, svampar och förädling genom pickling präglar denna föreläsning och workshop! Boksignering.

Linda Persson har arbetat som kroppsterapeut och hälsokonsult, men är idag matkreatör, kock och
inspiratör. Hon har föreläst, inspirerat och utbildat människor i mat och hälsa i över 20 år och dessutom under åtta år drivit Sveriges första rawfood-restaurang, Raw Food House i Malmö.

Malin Persson är programledare och redaktör för SVT:s Trädgårdstider. Hon arbetar som
inspiratör och föreläser om hållbarhet och livsstil.

14.00 Guidning av parken med Sten Christiansen, samling vid Landskrona konsthalls entré
Är du nyfiken på Skulpturparkens alla träd, vilka länder de kommer från och berättelserna runt
parkens växter, häng med Sten på en rundtur som firar 47 år i parkförvaltningens tjänst.

15.00 Fråga Trädgårdsmästarna, Trädgårdsgillets scen/konsthallen
Ställ frågor om växter, odling och trädgård till John Taylor, välkänd trädgårdsmästare och tv-profil och Martin Bofeldt, trädgårdsmästare, Landskrona stad.

17.00 Allsång och picknickkonsert med Linda Lundquist, Trädgårdsgillets scen/konsthallen
Slå dig ner på bänkarna framför scenen eller i gröngräset och sjung med i välkända visor för trädgård
och berså.

För våra yngre trädgårdsmästare, Sagoträdet, Skulpturparken
11.00 – 16.00 Måla på stenar och pyssla insekter under ledning av HELA ideella
11.00 – 15.00 Bokmys med Landskrona bibliotek
12.00 och 14.00 Högläsning för barn

Trädgårdskonstnär? Hämta målarbilder och sätt färg på Trädgårdsgillets fina logga och skapa ett fint
minne från helgen. Trädgårdsgillets informationstält. Även på söndag.

Tävla och vinn!
Rösta på flottaste flotten i vallgraven och gå vår gröna tipsrunda med frågor för stora och små!
Röstsedlar och tipslappar hämtas vid Trädgårdsgillets informationstält. Även på söndag.

Fotointresserad? Ta en selfie eller ett minne på gillets egen flotte i vid vallgravens brygga och lägg upp under #trädgårdsgillet Även på söndag.

Söndag 28 augusti
Marknad och matstånd 11.00 – 16.00
Rothoffs museikoloni 11.00 – 16.00
Rösta på Flottaste flotten 11.00 – 12.00

11:00 – 11:30 Gammalt möter nytt, Trädgårdsgillets scen/konsthallen
Malin Persson och Ann-Charlotte Larsson, textilkonstnär och grundare av Tellmeyourstories med ateljé på Landskrona Slott, Citadellet, samtalar om hur gamla ting och textiler på ett enkelt sätt kan få helt nytt liv och skänka glädje i både hem och trädgård. Om återbruk, hållbarhet och att använda det vi redan har i skåp och förråd.

11:00 – 16:00 Naturskyddsföreningen Landskrona, Blomstergången
Inspiration till insektshotell, fotoutställning med Johan Thelander, tipsrunda med naturfrågor, biologisk mångfald i trädgården, kunskap och inspiration.

11:00 – 16:00 Öppet galleri, Slottet 7, Galleri och Ateljé, Citadellet
Konstnären Magnus Larsson som inspireras av natur, ljus och djur, tar emot i sitt galleri. Se
konstverken växa fram på plats!

12:00 Skapa blomsterarrangemang av det säsongen erbjuder, Trädgårdsgillets scen/konsthallen
Annika Pramborn, blomsterkreatör, ger tips och inspiration om hur du skapar de vackraste buketter, kransar och bordsdekorationer.

11.00 – 13:00 Rothoffs koloniträdgård
Möt trädgårdsmästare Martin Bofeldt i Sveriges enda museikoloni och hör honom berätta om kolonins historia och få tips och råd om odling av ätliga blommor och växter.

13.00 Systrarna Persson – flytta in trädgården i badrummet, Trädgårdsgillets scen/konsthallen
I denna föreläsning sätter vi fokus på ett blomstrande och grönt badrumsskåp.
Tips och inspiration på hur du med hjälp av naturens skatter kan skapa olika naturliga hudvårdsprodukter som till exempel kittlande nässelskrubb, läkande ringblomssalva och visste du att förutom att dricka kombucha kan du även använda den som en probiotisk ansiktsmask.

14.00 Blommor till bina – hur du skapar en bivänlig rabatt som blommar från vår till höst, Trädgårdsgillets scen/konsthallen
Få tips om blommande kulturväxter att plantera i trädgården med blomning från tidig vår till sen höst
som ger bin, humlor och vildbin pollen och nektar. Du får även reda på hur du kan kombinera dessa växter för att skapa hållbara och intressanta rabatter i våra villaträdgårdar.

Föreläsare: Sara Hall, Gröna Sara Trädgårdsdesign
Trädgårdsdesigner och trädgårdsredaktör för tv-programmet Trädgårdstider som sänds från våren
2022.

14.30 Guidning av parken Sten Christiansen, samling vid Landskrona konsthalls entré.
Är du nyfiken på Skulpturparkens alla träd, vilka länder de kommer ifrån och berättelserna runt parkens växter, häng med Sten på en rundtur som firar 47 år i parkförvaltningens tjänst.

15.00 Koras vinnaren av årets Flottaste Flotte, Trädgårdsgillets scen/konsthallen
Vem eller vilka har fått flest röster av Trädgårdsgillets besökare och skapat den flottaste flotten.

16.00 Guidning av nya Teaterparken, samling vid Landskrona teater, Matscenens entré.
Är du nyfiken på nyheterna i Teaterparken? Välkommen på en inspirerande och lärorik rundtur om
denna vår nya pärla under ledning av landskapsarkitekt Madelene Gross Liljenström.

Tidigare år har 10000-12000 besökare gästat Trädgårdsgillet. Arrangörerna hoppas på något liknande i år men ser gärna att fler unga hittar hit.
Till arkivet