Liberal dubbelmoral anser oppositionen

Jonas Esbjörnsson (S) och Stefan Olsson (SD) kommenterar idag avslöjandena runt Lisa Flinth (L).
Torsdagen var en dag som utbildningsnämndens liberala ordförande Lisa Flinth säkert vill glömma snarast. I TV4:s Kalla Fakta avslöjas hon tillsamman med en rad andra politiker som beskriver hur lagen kan rundas så att anonyma gåvor kan komma partierna till del. På kvällen aviserade hon att hon lämnar både tjänsten som partistrateg och samtliga sina nio kommunala uppdrag.

Lisa Flinth har fram tills igår suttit som ledamot i kommunstyrelsen, i fullmäktige samt innehaft den tunga posten som ordförande i utbildningsnämnden. Därtill en del mindre kommunala uppdrag. Hon har även haft en central funktion inom Liberalerna i Landskrona.

När Landskrona Direkt på torsdagskvällen talade med kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) var han påtagligt omskakad.

Det är tungt för oss och för staden att hon slutar med sina politiska uppdrag, sa han då.

Senare säger han till SVT att det är viktigt att framhålla att fem av åtta riksdagspartier gjorde samma sak som Lisa Flinth i programmet.
– Det visar att lagstiftningen inte klarar mötet med verkligheten. Det måste vi göra något åt, sa Torkild Strandberg till SVT Helsingborg.

Jonas Esbjörnsson, ordförande i Socialdemokraterna, är en av många som reagerat på händelsen och som nu också tycker att Torkild Strandbergs uttalande är anmärkningsvärt.

– Det finns massor av exempel där lagstiftningen och verkligheten inte går hand i hand. Fortkörarna på motorvägen, exempelvis. Inte ska vi väl höja hastigheten för det. Lagen behöver stramas upp ytterligare så att myglet inte kan förkomma. Jag tycker det är bra när media granskar de politiska partierna. Det är viktigt att det finns en öppenhet och transparens hur partierna finansieras, säger Jonas Esbjörnsson som säger sig vara mycket förvånad över att det är Lisa Flinth som fastnat i granskningen.

– Liberalerna i Landskrona har haft en hög svansföring på åtgärder mot bidragsfusk. Jaga människor som uppbär försörjningsstöd om dom fuskar men när det gäller sig själv har man en helt annan måttstock.

Även Sverigedemokraterna i Landskrona  har tagit del av Kalla Faktas granskning.
–  Lisa Flinth visar prov på grov omdömeslöshet, vi ifrågasätter hennes lämplighet att inneha tunga politiska uppdrag i Landskrona. Tydligen har kommunstyrelsens ordförande, Torkild Strandberg, fullständigt förtroende för henne, vilket tydligen inte Liberalerna på riksnivå hade, eftersom hon fått lämnat sin tjänst där. Torkilds inställning väcker onekligen en del frågor, säger Stefan Olsson, kommunalråd i opposition för Sverigedemokraterna.

Läs mer:

Till arkivet