I en annan klass

Emma Leijnse, författare och journalist kommer till Landskrona Bibliotek för att hjälpa oss och få en förståelde för den svenska skolan. Foto: Pressbild.
Idag träffas stadens grundskolelärare i Landskrona Idrottshall för att smida framtidsplaner. I DN skriver Alex Schulman en krönika om att "Vi föräldrar vet ingenting om hur våra barn har det i skolan". På Landskrona bibliotek ställer sig författaren och journalisten Emma Leijnse sig frågan ”Spelar det roll vilken utbildning föräldrar har för att barn ska lyckas i skolan?”. Det drar ihop sig till skolstart.

Tisdag 30 augusti 18.00 möter du på Landskrona bibliotek, Sydsvenskans utbildningsreporter Emma Leijnse i ett samtal med Peter Fällmar Andersson, även han journalist vid Sydsvenskan/HD, om läget i den svenska skolan.

Skillnaderna i den svenska skolan har ökat i tjugo års tid och blir allt större. Det är en utveckling som går på tvärs mot de länder vi brukar jämföra oss med. Det får stora konsekvenser, både på nationell nivå och för barnens dagliga arbete i klassrummet.

Emma Leijnse har följt två svenska skolklasser genom mellanstadiet, från fyran till sexan. I den ena klassen har eleverna lågutbildade föräldrar, i den andra är föräldrarna högutbildade. Hon har träffat barnen och lärarna i skolan och hemma och noterat skillnaderna mellan de två gruppernas liv och möjligheter att nå framgång i skolan. Emmas studier resulterade i boken I en annan klass som har beskrivits som avgörande för att förstå skolan.

Till arkivet