Röda korset växlar upp och vill bli fler

Göran Nyström och Lotta Bengtsson ser fram emot att öppna Röda Korsets nya secondhandbutik på Storgatan i centrala Landskrona.
Röda korset har idag ett 70-tal volontärer i Landskrona. Målet är att öka med ytterligare 20 frivilliga, tillika oavlönad, som med stort hjärta drar ett tungt lass. Inom flera områden. Inte minst behöver den nya secondhandbutiken på Storgatan bemannas i höst.

Klockan 11 på lördag invigs Röda korsets nya loppis i centrum. Fashionistan och influencern från Landskrona, Filippa Nielsen, (fairfashionistafilippa på Instagram) håller i saxen eller hur det nu är tänkt att invigningen ska förrättas. Bjudfika är utlovad.
– Det finns två skäl till att vi nu öppnar en butik i centrum. Det går inte att vara så undanskymda som vi varit. När de sedan började gräva i Föreningsgatan insåg vi att det måste ske omedelbart, säger Göran Nyström, Röda korsets ordförande i Landskrona.

Secondhandbutiken som ligger vägg-i-vägg med Pizzeria och Restaurang Mamma Teresa på Storgatan har initialt en testperiod.
– Vi prövar detta i åtminstone i fyra månader och slår det väl ut så avvecklar vi vår andra lokal.

Lotta Bengtsson som kommer att förestå butiken berättar att det kommer ske en del förändringar.
– Vårt uppdrag är att göra det lite annorlunda mot vad våra besökare vants sig på Föreningsgatan. Målet är sedan att öka omsättningen och samtidigt nå nya kundgrupper, säger hon.

Affären kommer att hålla öppet fyra dagar i veckan, tisdag, onsdag, torsdag samt på lördagsförmiddagar.
På vardagarna öppnar vi klockan 12 för att kunna nå spontanshoparna som är ute och springer på sin lunchrast, säger Lotta Bengtsson som tycker att man fått bättre ordning i den nya butiken.
– Det är mer enhetligt nu och inte så rörigt. Vi har även ett ställ med märkesplagg, säger hon och pekar på en kostym från Oscar Jacobson och en skjorta från Stenströms.

Att secondhand ligger i tiden råder det ingen tvekan om.
– Det ligger i tiden. Kan vi inte öka omsättningen nu, så vet inte jag.

Inlämning av skänkta husgeråd och kläder kommer framöver också att ske i butikslokalen på Storgatan.
– Fler kommer nu att bli medvetna om oss, säger Göran Nyström och berättar lite vad som gör Röda Korset speciellt.
– Vi har inga anställda. När hyran är betald så går alla intäkter till katastroffonden eller annan hjälpverksamhet.

Året innan pandemin skickade Landskronaavdelningen i runda slängar en halvmiljonkronor till katastroffonden.
– Vi håller förhållandevis väldigt låga priser och det gör vi för att det finns många i Landskrona som faktiskt har behovet av att hitta billiga varor. Det blir därmed två goda saker av det. Den profil vi har som världens största och äldsta hjälporganisation gör förhoppningsvis att vi får in mer varor hit, säger Göran Nyström som också ser den nya lokalen som en starkare mötesplats för alla volontärer och medlemmar i Röda Korset.

Nyligen har Röda Korset inlett ett samarbete med Landskrona stad och därför inrättat en beredskapsgrupp.
– Landskrona stad har upprättat nio trygghetspunkter som vid en inträffad händelse kan aktiveras. Tanken är att vi ska bemanna en av dessa om det blir aktuellt, säger Göran Nyström.

Volontärer ingår även i besöksgrupper för äldreboende och kvinnohuset, läxhjälp på Albano- och Pilängskolan, samt som organisationens värdar på Lasarettet.
Är man intresserad av att hjälpa till så är det bara att komma in i butiken eller mejla sitt intresse till landskrona@redcross.se så tar vi det därifrån, avslutar Göran Nyström

Till arkivet