GÄSTKRÖNIKA - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Teckomatorp, nästan som Österlen!

Teckomatorp. Foto: Kristian Mandin.
Teckomatorp! Stället som är ihågkommet för en enda sak, en av Sveriges största miljöskandaler. Ett besök i Teckomatorp var ingenting som stod på min att-göra-lista men ändå kände jag en konstig nyfikenhet över att besöka vår egen motsvarighet till Tjernobyl.

Och som av en händelse råkade min fru och jag en dag rulla in i Teckomatorp. Jag blev överraskad. Vilken potential! För Teckomatorp ser inte ut som en traditionell by, det är snarare en pytteliten stad med raka gator med gamla pittoreska tegelhus i täta rader – byn är, eller kanske snarare har förutsättningar att vara både charmig och idyllisk.

Och jag kan det där med charmiga och pittoreska idyller, jag är uppvuxen i en av Sveriges vackraste småstäder – Hjo. Om du ser ett fotografi av staden från 1930-talet finns de flesta husen kvar än idag, rivningshysterin som gick genom svenska stadskärnor nådde aldrig Hjo. Varför? Det ligger nära till hands att tro det var tack vare en vilja att bevara och värna om sin historia. Men tyvärr tror jag det beror på ett visst mått av inskränkthet och att det helt enkelt inte var ekonomiskt lönsamt att investera och bygga nytt i stan. Hjo ligger längst ut i Sveriges lantligaste trakt – Skaraborg. Efter att godstrafiken på Vättern avtog i början av 1900-talet utarmades näringslivet. Så husen fick stå kvar, ingen gjorde sig besväret att åka ända till Hjo med en kappsäck full av pengar att spendera i lokala investeringar. Teckomatorps öde var nog liknande, utvecklingen stannade i och med BT Kemi-skandalen på 1970-talet och efter det var det inte så många som ville åka till Teckomatorp för att investera i projekt på orten.

Min lite märkliga fablaise för Teckomatorp har så klart väckt munterhet bland infödda nordvästskåningar. De flesta verkar ha en bild av Teckomatorp som en förgiftad avkrok men de ser eller vill inte se den potential som jag ser, att Teckomatorp har det stressade storstadsbor söker, det är den ideala platsen att flytta till, för att därifrån på distans driva en stockholmsbaserad reklambyrå. Den perfekta byn för en keramikverkstad, ett stenugnsbageri, ett galleri och ett mikrobryggeri, Teckomatorp kan – på gott och ont – stå inför en hipsteriering.

Orsaken till att Teckomatorp ens finns är järnvägen, byn är en järnvägsort, en plats där flera linjer korsas och Teckomatorp har fördelen att ha lika långt till Helsingborg som till Malmö. Just goda kommunikationer är en viktig förutsättning för att en plats ska vara attraktiv som bostadsort, se bara på Landskrona, de senaste decenniernas utveckling startade till stor del i och med den nya järnvägsstationen.

Men kommunikationer är inte allt, för att en ort ska locka nya invånare verkar det också krävas att orten har ett gott kollektivt självförtroende, åter igen är Landskrona ett gott exempel på detta där attityden till den egna staden förändrats från att vara ett offer till att vara en tillväxtort i bästa läge.
Men när jag första gången besökte Teckomatorp såg jag en stor skylt som berättade att snart var marken efter BT Kemi sanerad och när saneringen för ett tag sedan var färdig basunerades detta ut i media. Man ville väl lägga eländet bakom sig, fullt förståligt men var det verkligen så smart?
För stämmer verkligen det jag skrev i början, att Teckomatorp är känt för en enda sak? Nja, för folk i min egen ålder och äldre är det nog så men då jag frågat yngre personer i min omgivning är det bara de som lyssnat på den utmärkta radiodokumentären om BT Kemi-skandalen som kopplar Teckomatorp till miljöproblem.

Lika lite tänker de nog att Landskrona är staden där ett varv lagts ner.
Eller att Eslöv en gång i tiden blev utnämnd till Sveriges tråkigaste stad (Det kommer de kanske
upptäcka själva istället.).

Så jag tror det är dags för Teckomatorp att kasta av sig gamla tiders ok och forma sin egen framtid.
För det man gärna glömmer bort idag är att det så attraktiva Österlen också en gång varit en avlägsen obyggd men idag är det platsen nästan alla vill vara på, ett av de starkaste varumärkena både gällande boende och turism. Och det turisterna och de nyinflyttade vill ha är fin natur, gamla välbyggda hus, vindlande vägar i landskapet, små samhällen med gott självförtroende och goda kommunikationer.

Och allt det har Teckomatorp, utom kanske självförtroendet.

Kristian Mandin

Gästkrönikör på Landskrona Direkt

Skicka din krönika till info(at)landskronadirekt.com.
Bifoga en bild på dig själv eller något som illustrerar krönikan samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa någon fråga. Försökt håll dig under 6000 tecken inkl. mellanslag. Ingen ersättning utgår.

Till arkivet