GÄSTKRÖNIKA - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Hilma af Klint ska vara på Ven!

Kristian Mandin har varit verksam inom bland annat utbildning, hotell, investment, kultur, integrationsåtgärder och småföretagande. Nu bor han på Ven och gör det som är roligt och nödvändigt. Bland annat vill han lyfta konstnären Hilma af Klints koppling till ön.
Lina Örtman hade precis flyttat till Ven och berättade att då hon läste konsthistoria skrivit en uppsats om Hilma af Klint och nu långt senare, när hon flyttat hit, dragit sig till minnes att det fanns en koppling mellan Hilma och Ven, att Hilma ville att byggnaden för hennes svit ”Målningarna till templet” skulle ligga här.

Hilma af Klint är ett märkligt konstnärskap och upptäckten av hennes konst är nästan lika speciell som konsten i sig. Hilma hade en önskan att hennes konst skulle visas för allmänheten först 20 år efter hennes död. Släktingarna följde hennes vilja så i början av 1960-talet traskade de upp till Moderna Museet och visade några av hennes verk men avfärdades med något i stil med att alla har väl en tokig tant som målar tavlor. Därefter hamnade en stor del av konsten hos antroposoferna i Järna och det var där Hilma långt senare upptäcktes av en konstkurator som då han var på besök råkade se en av hennes målningar. Han tog med sig några av Hilmas verk till en utställning han skulle arbeta med i USA och där och då startar Hilmas resa in i konstvärldens finrum.

En annan venbo, arkitekten och konstnären Petra Gipp fick reda på att vi uppmärksammat Hilmas koppling till ön så Lina, Petra, min fru Ninna och jag satte igång ett projekt för att reda ut vad vi kunde göra kring Hilma och Ven. Vi träffade Region Skåne som var positiva till att hjälpa till med det de kund, vi fick ett möte med Landskrona stad som också sade sig vara positiva. Vi kontaktade Kulturdepartementet och blev till vår stora förvåning inbjudna till att göra en prestation och vi har också haft en ständig dialog med stiftelsen som äger konsten.

Men lika lite som vi vet de vi träffat vad ett Hilma-projekt på Ven skulle kunna innehålla.

Den mest uppenbara men också mest komplicerade idén är att helt enkelt uppföra en byggnad, ett museum över Hilmas verk där ”Målningarna till templet” för första gången kan visas så som Hilma ville det. Men ett sådant projekt skulle kräva decennier av bygglovsprocesser, nytänkande finansieringslösningar med en garanti för att hålla driften igång under överskådlig framtid. Det är alltså ett komplext projekt som kan te sig omöjligt – å andra sidan är min personliga hållning att mänskligheten aldrig uträttat några stordåd genom att vara realister. Men jag tror också att Hilma bör tolkas utifrån den värld hon verkade i i förhållande till hur världen ser ut idag. Vad hade Hilma gjort om hon varit verksam nu? Kan man med modern teknik omtolka hennes konst och tankar? Måste templet vara en byggnad? Skulle inte hela Ven istället kunna bli Hilmas tempel där besökare på en vandring över ön får uppleva Hilmas konst och tankevärld?

Det forskas också en hel del kring Hilma af Klint och hon är ett tacksamt ämne då hon efterlämnat en gigantisk mängd dokument.

Att uppföra ett arkiv och forskningscenter kring konstnären Hilma af Klint på Ven är en fullt genomförbar idé som också är greppbar. Det skulle i sin tur ge effekten att Ven kan bli den geografiska plats som Hilma kopplas till och i sin tur lägga grunden för framtida större Hilma-projekt på Ven.

Utöver Hilmas målningar är också hennes tankevärld fascinerande. Ven har redan idag ett museum över en annan stor tänkare som förändrade sin samtids syn på världen – Tycho Brahe. Museet är visserligen välbesökt men känns aningen vilset, är lite styvmoderligt skött av Landskrona stad och i behov av utveckling och förändring.

Så varför inte skapa ett helt nytt museum där Hilma och Tycho tillsammans kan gestalta det fria konstnärliga- och vetenskapliga tänkandet, där deras tankevärldar kan speglas i andra konstnärer och vetenskapsmäns verk och idéer – ett museum över den fria tanken och över människor som går mot strömmen?

Ett museum över vikten att tänka stort och nytt!

Men det jag lärt mig under åren vi hållit på med Hilma är att det är bra att lyssna på vad Hilma själv tyckte om saker och ting. Och gällande Ven är Hilma tydlig. Det är på Ven som templet ska ligga och då Hilmas konst ställdes ut på Guggenheim-museet i New York och slog publikrekord fanns en bild från en av hennes skissböcker, under bilden hade museet skrivit, fritt översatt:

Planer för ett tempel för hennes verk på ön Ven i Öresund, ett sund vid den dansk-svenska gränsen. Af Klints tempel, en fyra våningar hög konisk struktur med ett torn i sin mitt, genomfördes aldrig.

Nu är det hög tid att sätta igång med genomförandet!

Kristian Mandin

Gästkrönikör på Landskrona Direkt

Skicka din krönika till info(at)landskronadirekt.com.
Bifoga en bild på dig själv eller något som illustrerar krönikan samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa någon fråga. Försökt håll dig under 6000 tecken inkl. mellanslag. Ingen ersättning utgår.

Till arkivet