GÄSTKRÖNIKA - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Nattlig oro och tre bra saker

Foto: Connie Mantrell
Klockan har en bit kvar att snurra innan det är dags för den att tala om att det är torsdag och dags att vakna. Fyra är det den ska bli nästa analoga helvarv. Den lilla kattens spinnande har väckt mig. Under tak i en bra säng med en spinnande katt i örat. Jag vet att jag ska vara tacksam. Det är jag. Läge #creativesleeping har åter aktiverats och det händer alltid i perioder när jag har mycket att göra och eller när det är läge oro - oavsett om det är i mig eller runt mig.

Oro som enligt wikin… ”är ett litet balanshjul som håller reda på tiden i vissa typer av mekaniska urverk. Den har samma funktion i dessa urverk som pendeln har …”
Det är alltså oro som driver tiden.
En mängd oro finns det just nu. I och utanför. En abstrakt känsla som nu nästan går att ta på.  Den nyaste tycks växa och sprida sig exponentiellt.

Det handlar förstås om krig. I förlängningen om livet. Det vi till varje pris vill behålla. Sånt det nu är. Med skav och tillkortakommanden. Med det där vi ofta irriterat oss på. Med ansiktsmask och megarestriktioner om så behövs. Att den vanliga vardagen aldrig tycks bli igen har vi på nåt sätt accepterat men till och med coronavariantsvardagen känns attraktiv i sammanhanget. 

I den lightversion av sömn jag ägnar mig åt löser jag världsproblem. Påfallande ofta inbegriper lösningarna andras insats.  Jag försöker låtsas att det beror på yttre omständigheter som avstånd och ekonomiska förutsättningar, till viss del är det såklart riktigt men om jag bodde på gångavstånd till kremlan och hade rubel till mutor hade jag ju ändå inte vågat koka specialgröten till ”han som vill bli ihågkommen”

Mina elever tänker att han har problem med anknytning. Att han har begränsningar i sin tillgång till känslor och därför med lätthet avhumaniserar 40 miljoner människor och deras varande. Några tror att han blivit tappad som barn och föll på huvudet. Oroliga är de. Mycket. De vill precis som jag bli försäkrade om att det inte blir krig hos oss. Att allt blir bra.
’Allt’ är mycket och jag kan inte lova. Ingen kan lova mig. En kollega har en deal med ett par vänner att varje dag på något sätt berätta tre bra saker som hänt under dagen.
 Det kanske inte är så dumt.  Att tydliggöra det positiva  i det mörka brus som vi matas med.  Att även om vi alla kan känna oss ynkligt obetydliga och ensamma är ju den presumtiva grötmottagaren också bara ’en’ och gud ska veta att han gör skillnad om än på det andra oönskade sättet.  Jag tror jag härmar dig F. Det är visserligen ännu vargtimmen men tre plus har jag redan.

Jag har vaknat. Under tak  i en bra säng. Med en spinnande katt i örat.

Connie Mantrell

Foto: Connie Mantrell.

Gästkrönikör på Landskrona Direkt

Skicka din krönika till info(at)landskronadirekt.com.
Bifogat gärna en bild på dig själv eller något som illustrerar krönikan samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa någon fråga. Försökt håll dig under 6000 tecken inkl mellanslag. Ingen ersättning utgår

Gästkrönikör på Landskrona Direkt

Skicka din krönika till info(at)landskronadirekt.com.
Bifoga en bild på dig själv eller något som illustrerar krönikan samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa någon fråga. Försökt håll dig under 6000 tecken inkl. mellanslag. Ingen ersättning utgår.

Till arkivet