DEBATT - Inlägget på denna sida är insändare och åsikterna är skribentens egna

Många skäl till att SD inte kan företräda arbetarklassen

Fatmir Azemi är kommunalråd för Socialdemokraterna och Adis Heldic arbetar som ombudsman på IF Metall. Foto: Privat
För arbetarrörelsen handlar politik om att man kollektivt kan ställa krav på arbetsgivare och politik genom att hålla ihop. Den svenska modellen kräver två likvärdiga parter, facket och arbetsgivaren. En organiserad och enad arbetarklass kan driva fram reformer som gynnar alla och som i Sverige skapat ett av världens rikaste och mest anständiga samhällen.

Att ha specifika intressen inom politiken är heller inget nytt. Kopplingen mellan LO och S har varit öppen sedan dess att S bildades av fria fackföreningar år 1889 för att driva på bättre anställningsvillkor, bättre arbetsmiljö, rätten till lika rösträtt, åttatimmarsarbetsdag för alla, rätt till semester, bostad åt alla osv.

LO följer sina bestämmelser som är tagna i demokratisk ordning (t.ex. kongress). Till skillnad från S och LO sker samarbetet mellan SD och näringslivet i det dolda. Expressens granskning visar att lobbyarbetet mot Sverigedemokraterna är betydligt mer djupgående och omfattande än vad som tidigare varit känt – och att lobbyisterna inte bara bjuder SD-ledamöter på lyxmiddagar på exklusiva hotell, whiskykrog och kändisrestaurang utan också direkt deltagit i författandet av partiets lagförslag.

I så fall, problemet för SD är inte att de sitter på lyxmiddagar med näringslivet och låter dem diktera deras politik, utan att de samtidigt säger sig stå på vanligt folks sida.

Därför måste denna falska propaganda avslöjas. De har sålt sig till storkapitalet och valt sida för länge sedan. Det är ett tydligt faktum då partiet lägger förslag syftande till att försvaga de fackliga organisationerna och därmed underminera deras förmåga att hävda löntagarnas intressen.

En fråga som berör medlemmar i facket är arbetslivskriminalitet. Sverigedemokraterna röstade med de borgerliga för att stoppa det socialdemokratiska lagförslaget om att kräva villkor enligt kollektivavtal vid offentliga upphandlingar. Det öppnar upp för fortsatt lönedumpning och försämrade villkor också på arbetsplatser som arbetar på uppdrag av våra kommuner, landsting eller staten. Utan kollektivavtal kan arbetsgivare betala ut löner som väsentligt understiger kollektivavtalsenlig lön. Det bidrar också till ett parallell samhälle med ekonomisk brottslighet och det blir systemhotande och undergräver vår arbetsmarknadsmodell.

Här kommer flera konkreta exempel som tydligt visar att SD är ett parti som i grunden vill ställa arbetare mot arbetare och är ett djupt antifackligt och löntagarfientligt parti:

  • Under förra året röstade riksdagen ner regeringens förslag att ge skyddsombuden tillträde även till arbetsplatser där det saknas fackliga medlemmar men där facken har kollektivavtal. Partierna som röstade ner detta var Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Med andra ord, SD vill få bort skyddsombud som ställer krav på arbetsgivarna om en bättre arbetsmiljö så att alla svenska arbetare får komma hem från en hård arbetsdag, istället för att någon dör i en arbetsplatsolycka, och lämnar familj och arbetskamrater i sorg.
  • SD har stoppat full insyn i friskolornas ekonomi, eftersom friskoleföretagen inte vill redovisa öppet. De pengarna hamnar i utländska riskkapitalisternas fickor. För oss Socialdemokrater är det självklart att de skattepengar samhället riktar till skola, vård och omsorg ska gå till just barn, ungdomar, gamla, sjuka och till de anställdas löner och bättre anställningsvillkor.
  • SD vill att A-kassan ska överföras till staten och därmed försvinner den direkta kopplingen till löntagarna. Antifacklig politik.
  • SD röstade mot avdragsrätt för fackavgift. SD vill inte att det skall vara billigare att vara med i facket. På vems sida står man då? Inte arbetarklassens.

Varför är det problem med att en SD-politiker inte kan företräda sina arbetskollegor på arbetsplatsen?

Det är omöjligt att jobba fackligt åtta timmar om dagen med att företräda sina arbetskollegor och kräva högre löner, bättre arbetsmiljö för att sen på eftermiddagen ta på sig SD politiska skjortan och rösta emot sina egna fackliga krav, rösta för att avskaffa skyddsombud och rösta för att försvaga facket. Vems intressen företräder man då? Inte arbetarklassens.

Varför ska facket blanda sig in i politiken? För att det spelar roll vem som styr landet.

Under finanskrisen 2007-2008 blev tusentals arbetare utan jobb i Sverige. Dåvarande (M) regeringen styrde landet men räddade inga jobb. Istället försämrade man a-kassa nivåer så att de som blev utan jobb blev ännu fattigare och samtidigt sänktes även ersättningar vid sjukskrivning. Att sparka på sjuka är högerns bästa gren. Ett gott råd om du tror M/SD vinner: bli inte sjuk.

Under Coronapandemin 2020-2021 räddade S-regering tusentals jobb genom korttidspermitteringar. Även företagare fick ekonomiskt stöd. S höjde a-kassa nivåer, underlättade för folk att vara med i a-kassa, avskaffade läkarintyg, avskaffade karensdag m.m. För Sveriges bästa och arbetarklassens bästa.

Avslutningsvis, i ett fritt land måste fria fackförbund själva kunna välja sina företrädare, sin ideologi, sin politik och sina samarbetspartners.

Tack vare starka fackförbund har våra arbetare ett av världens bästa anställningsvillkor.

Adis Heldic (S)
Fatmir Azemi (S)

Lokal debatt på Landskrona Direkt

Skicka din debattartikel till info(at)landskronadirekt.com.
Ämnet du tar upp ska helst vara av lokal karaktär och röra Landskrona eller Skåne som helhet.

Bifoga en bild till din debattartikel samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa frågor angående texten.

Försökt håll dig under 6000 tecken inkl mellanslag. Eventuella repliker publiceras i huvudsak på Planket men kan även leda till ett nytt debattinlägg.

Till arkivet