Svajsigt på Pumphuset

S
Det har gungat rejält på sundet de gångna veckorna. Så pass att fartygen vid flera tillfället legat på svaj vid Ven samtidigt som tången packats ihop längs strandremsorna runt Pumphuset. Det har även svajat en del inne i kulturhuset. Konståret som skulle inletts med den brittiske konstnären Ian Berry som skapar enastående verk av jeanstyg ställdes hastig in och ersattes istället med utställningen med det för tidpunkten passade namnet, Svajs.

På lördag är det dags för årets första utställning i Pumphusets konsthall i Borstahusen.  Igår packade styrelsen upp mängder av tavlor som kommit direkt från en utställning i Härnösand och i förmiddags var konstnärerna Vanja Gyllensköld och Susanna Salifou Nygren själva för första gången på plats i den vackra utställningshallen.
– Det är inte samma sak att se en lokal på film och bild som i verkligheten. Konsthallen som utställningen kommer ifrån är säkert tre gånger större än här så nu får vi sålla en del bland våra tavlor, säger en leende Susanna Salifou Nygren och skyndar sig att tillägga.
– Här är väldigt fint och det blir en utmaning att ta sig an horisontlinjen, säger hon och pekar bort mot det stora panoramafönstret.
– Nu ska vi känna in rummet, arkitekturen och ljuset, inflikar Vanja Gyllensköld.

Längst väggarna står deras tavlor, non-figurativa, och på något sätt matchar de varandra, i all sin olikhet.
Konstnärerna som var kurskamrater på Valand på 1990-talet delar intresset för den skapande processen  och att utforska måleriet som uttryck. När de nu gemensamt ska hänga utställningen så tycks det ha minst lika kul som när det målat sina verk. En ödmjuk men stundtals bestämd ton råder konstnärerna emellan. Samsyn, skulle man kunna säga.
– Det finns en relation mellan våra bilder, rörelsen i teckningen, hur färgen placeras på ytan och silas genom två olika temperament, säger Susanna Salifou Nygren.

Vanja Gyllensköld berättar om teknikerna de använder. Själv blandar hon pigment och akrylemulsion när hon målar sina böljande former med skarpa konturer. Ett lapptäcke av klara färger som harmonierar.
– Vi är intresserade av processen och vet inte riktigt vart vi ska någonstans.

Susanna Salifou Nygren  beslöjar sina oljemålningar.
– Jag leker med oljan som material.

Det är tydligt att konstnärerna är gamla vänner med många delade erfarenheter och långa samtal om konsten och livet bakom sig.
– När vi nu hänger en utställning tillsammans så ger vi varandra frihet och tillför varandra något… det är det som är roligt, säger Vanja Gyllensköld och funderar på hur det skulle se ut om hon flyttade en av sina tavlor närmre fönstret.
– Men det där var jäkligt stiligt…, berömmer Susanna Salifou Nygren omgående.

Vill man veta hur utställningen svajsades samman så är det vernissage lördagen den 12 februari klockan 12 – 16. Utställningen pågår sedan till och med den 27 mars.

Vanja Gyllensköld vid två av Susanna Salifou Nygrens verk. Det är tydligt att konstnärerna trivs i varandras sällskap och med konsten.
Till arkivet