Äntligen släpper det – Konsthallen fylld från golv till tak!

Advokaten torkar av golvet när det bjuds in till en ny säsong i Landskrona konsthall. Först ut är Jonas Högström och Mats Rydstern.
Med minimala resurser och ideellt engagemang bjuder Landskrona konstförening gång efter annan på stora konstupplevelser. Nu är det dags igen. Ett besök Landskrona konsthall innan den 27 mars kan varmt rekommenderas. Här bjuds under våren och lagom till att restriktionerna släpper på skulpturer av Jonas Högström samt måleri av Mats Rydstern.  Konst som på olika sätt speglar vår tid.

En gång om året, ibland två, får Landskrona Konstförening hyra konsthallen av Landskrona stad. Det borgar för kvalité och utställningar som planerats under lång tid.
 – Det tog oss fem år innan vi fick hit Jonas Högström och hans fantastiska skulpturer. Vi har lockat och pockat, säger konstföreningens ordförande Mia Widell som i hallen även bjuder på måleri av Mats Rydstern.

– Konsthallen inbjuder till både skulpturer och målningar och ett sätt att få hit Jonas var att låta honom få välja vem han ville ställa ut tillsammans med.

Det är ett spännande varv av nutidskonst som det bjuds på i konsthallen oavsett vilket håll man väljer att gå.
– Men ta en lista. Titlarna har stor betydelse, säger Jonas Högström.
Lika delar humor, betraktelser som rejäla slag mot solar plexus delas ut av den skarpsynte skulptören.

I Landskrona känner vi Jonas Högström genom bronsstatyerna av Selma Lagerlöf och Enoch Thulin.
Samt att hans verk länge fanns att beskåda i skyltfönstret i det som då var Stig-Owe Jemsebys galleri på Gamla Kyrkogatan.
– Det stämmer. Jag bodde under några år på Ven och det gjorde även Stig-Owe.

Det är annars de många offentliga uppdragen som gjort att Landskronapubliken fått vänta på att han skulle få tid till en stor utställning i staden. I konsthallen finns flera modeller av just dessa verk men även mindre bronsskulpturer i liten upplaga, tillverkade i den egna verkstaden vid Vegeå i Utvälinge.

Även en större samling skulpturer i lera finns att beskåda. Utställningen är konstnärernas mest omfattande, men även deras första tillsammans.
– Man kan påstå att utställningen är retrospektiv, då de båda bidrar med verk och skisser som är flera decennier gamla. Detta kan vara ett tillfälle som kanske aldrig kommer tillbaka att få möjlighet att få ta del av denna tidspalett, säger Mia Widell och det går inte att ta miste på att hon är nöjd med resultatet.
– Vi måste leva upp till lokalen. Det förtjänar konsthallen, säger hon.

Stockholmaren Mats Rydstern har även han fått fast skånsk mylla under fötterna och likt kollegan har han en gedigen konstutbildning i bagaget. Hans måleri avbildar i huvudsak landskap, stilleben och porträtt men också fria tolkningar av den italienske 1300-tals målaren Pietro Lorenzetti.
Två nyare randiga ”försök” är väl det mest abstrakta utställningen bjuder på.
– Det handlar om färgen, formen ljuset och själva bildkompositionen, säger Mats Rydstern som även i tidigare perioder målat i en mer fri nonfigurativ tradition.

På en av väggarna har han häftat upp 150 teckningar, skisser och krokimålningar. Bland nakenmodeller, vänner, bekanta och restaurangbesökare hittar vi också en stiliserad höjdhoppare.
 – Jag har bara gjort en skulptur tidigare i mitt liv men denna skulle jag faktiskt kunna tänka mig som just det. Jag kanske får prata med Jonas om det kan låta sig göras, funderar Mats Rydstern som även är en flitigt anlitad porträttmålare.

– Det är vissa intuitioner som håller fast vi det. Det har blivit en del hovrättsporträtt och landshövdingar genom åren. Faktiskt målade jag Gösta Nilsson här i Landskrona när han var kommunfullmäktiges ordförande, avslutar Mats Rydstern.

Utställningen visas fram till den 27 mars.
Öppettider i konsthallen: tisdag till söndag 12 – 17

Per Rossling från Landskrona konstförening hjälper Jonas Högström att sätta ljuset på bronsskulpturerna.
– Vi får hoppas på lite skånsk vinter och grå dagar så att lamporna får styra ljussättningen. Det blir bäst så.  Jag gillar den skånska vintern. Det är den bästa perioden att jobba på, säger Jonas Högström.
Jonas Högström arbetar även i lera.
Mats Rydstern framför sina skisser och teckningar.
Till arkivet