Hon brinner för att lyfta andra

Hur många timmar Eva Helgesson lagt i atletklubbens lokaler går inte att uppskatta. Nu förtiden är det dock lugnare.
För sex år sedan erhöll Patrik Helgesson på Landskrona Atletklubb Årets Ledarkanna 2015. Och från och med i år så kommer en ny kanna att pryda familjen Helgessons prishylla. Detta står klart sedan Eva Helgesson, sekreterare i LAK, tilldelas Ledarkannan för 2021 av Landskrona Idrottsföreningars Samorganisation, LISA.

Eva Helgesson var en av de första kvinnliga tyngdlyftarna i Landskrona. Allt började i slutet av 1980-talet då hon som 18-åring träffade Patrik Helgesson.
– Vi var några flickvänner och någon fru som lyfte men jag var den första tjejen som hade tävlingslicens. Jag var med mina 18 år yngst, minns Eva Helgesson.
– Jag märkte dock ganska snabbt att jag var mer av en ledare än tävlingsmänniska. Det innebar att jag blev sekreterare i LAK 1995.

Det har hänt mycket med tyngdlyftningen sedan dess.
– När jag började hade den kvinnliga tyngdlyftningen inte SM-status, utan vi hade riksmästerskap. Vi var bara några stycken i hela landet som tävlade. Idag har vi nästan lika många tjejer som killar i föreningen.

Några större framgångar som lyftare hade inte Eva Helgesson.
– Nej, knappast. Jag blev som bäst trea på U23 Riksmästerskap, säger hon och skrattar.
– Jag kan ju tillägga att vi inte var så många på den tiden.

Fuskar med klubbtävlingar
Just denna tävling var hennes sista på ett bra tag då hon var gravid med parets första barn. Sedan dess har det hänt mycket. Paret Helgesson fick två döttrar, Anna och Sara, och båda dessa är också engagerade i LAK, Anna som domare och Sara som framgångsrik lyftare.
– Nu fuskar jag bara lite med någon klubbtävling. Men mer än så blir det inte.

Det är ju dock som ledare som Eva Helgesson utmärkt sig och fortfarande gör.
– Jag brinner för att lyfta andra, säger hon.
– Jag vill att allt ska fungera runt omkring. Jag gillar att förbättra förutsättningarna för dom unga. Det finns inget roligare än att se en unge här som börjar försiktigt och sedan lyser efter någon månad.

Tyngdlyftare är speciella
Eva Helgesson menar att de som håller på med tyngdlyftning i LAK ofta är speciella, precis som deltagare i andra individuella sporter.
– De behöver nödvändigtvis inte vara så himla duktiga i sporten. Men här har de en mötesplats där de ingår i ett sammanhang. Det rör sig om individer i grupp och alltså inga lagspelare i den bemärkelsen. Här hittar dom sina kompisar och kan vara en i gänget oavsett vad du presterar på flaket. Alla hejar på alla, säger Eva Helgesson och ger ett exempel.
– Vi hade en klubbtävling nyligen. Där hade vi en liten osäker 8-årig kille som skulle tävla för första gången. Då sa vår dotter Anna till killen att hon skulle coacha honom om han sedan coachade henne. Efter tävlingen undrade killen om han gjort det bra och det hade han med besked. Och han bad då att Anna skulle säga det till hans mamma. Han var oerhört stolt.

Fyra år som ordförande i tyngdlyftningsförbundet
Idag är hon ledamot i styrelserna för LISA och LAK. Det har dock inte alltid varit så. Hon har tidigare varit engagerad på såväl regional som nationell och internationell nivå. Hon var bland annat ordförande i Svenska tyngdlyftningsförbundet under fyra år.
– Det är lugnt nu. Nu lägger jag kanske fyra, fem timmar i veckan i snitt på LAK. Men när det var som mest så jobbade jag hundra procent civilt plus att jag hade minst femtio procent ideellt jobb som ordförande tyngdlyftningsförbundet och som ledamot i Nordiska tyngdlyftningsförbundet. De sista slutade jag dock med 2017. Jag gav det fyra år. Jag hade en lista som jag följde och efter fyra år hade jag bockat av allt.

Eva Helgesson berättar om vad hon tycker utmärker en bra ledare generellt.
– En bra ledare ser såväl individen som helheten och sammanhanget framför sig själv. En bra ledare får andra att växa och trivas. Mitt eget CV är mindre intressant, säger hon och menar att det är en förutsättning för klubbens verksamhet.
– Hade vi inte haft våra medlemmar som trivs och hjälper till på sin fritid så hade vi aldrig kunnat arrangera några tävlingar. Många lägger en fredag, lördag och söndag och får bara en lunch för sitt jobb och är ändå fullt nöjda.

Hyllar den svenska modellen
Hon menar att det är denna modell, den svenska, som är så värdefull för hela landet idrott.
– Jag har suttit på otaliga möten, bland annat med Svenska Olympiska Kommittén, och det är kloka människor. Dom har räknat på detta. Dom hade aldrig haft råd att betala alla de insatser som görs ideellt, säger hon och utvecklar sina tankar.
– Och det är kanske den modellen som gör att lilla Sverige är en så stark idrottsnation. Vi betalar med glädje och samhörighet istället för pengar.
– Det händer att folk i utlandet frågar vad man tjänar och då de får reda på att man jobbar ideellt och har tagit semester för att åka iväg på tävlingar med mera så blir de förvånade.

Eva Helgesson hade dock gärna sett att politikerna lyssnat mer på de ideella krafterna.
– Det kvittar om det gäller integration eller något annat samhällsviktigt så tar ofta politiker på såväl kommunal och regional som nationell nivå, det förgivet att man ska jobba gratis.

Avslutningsvis svarar Eva Helgesson på frågan hur 2022 ser ut för LAK.
– Serierna drar ju snart igång men vi får se vad som gäller för regler nu i dessa covid-tider. Sedan hoppas vi att Sara Helgesson, Alvin Broman och kanske någon mer kvalar till SM. Sedan blickar vi även fram emot 2023 då vi ansökt om att få arrangera Nordiska Mästerskapen för ungdomar och juniorer.

Här följer LISAs motivering till utmärkelsen
LISAs Ledarkanna tillfaller i år Landskrona Attletklubbs Eva Helgesson. Under 26 år har Eva varit djupt engagerad i svensk tyngdlyftning på lokal, regional, nationell och internationell nivå. Med hennes stora kunskaper om ideell verksamhet och föreningsliv utgör hon ett starkt stöd för de som har förmånen att arbeta tillsammans med henne. Hon är sekreterare i LAK sedan 1995 och har haft flera förtroendeuppdrag inom sporten med bl a fyra år som ordförande för Svenska tyngdlyftningsförbundet. Utöver detta har hon ingått i SOKs valberedning och är sedan 2019 lokalt engagerad i LISAs styrelse. Trots detta har hon dock hela tiden hållit sig nära verksamheten och syns ofta aktiv i arrangörsstaben oavsett om det rör mindre regionala tävlingar eller stora internationella. Eva är en värdig vinnare av Ledarkannan. Grattis Eva!

På väggarna i Landskrona Atletklubbs lokaler på Puls Arena hänger de ord som ligger till grund för föreningens verksamhet.

Följande idrottsmän och välförtjänta ledare har genom Landskrona idrottsföreningars Samorganisation erhållit ”Ledarkannan”.

1951 Kurt Karlsson Gång
1952 Hjördis Nordin Gymnastik
1953 Anna –Lisa Rohdin Allmän idrott
1954 Landskrona Atletklubb Tyngdlyftning
1955 Lasse Karlsson Handboll
1956 Tore Brandt Spjutkastning
1957 Erik Hermansson Gymnastik
1958 Ragnar Hagman Fotboll
1959 Stig Blidberg Brottning
1960 Victor Nilsson Rodd
1961 Eric Olsson Bordtennis
1962 Uno Paulsson Tyngdlyftning
1963 Axel Magnusson Rodd
1964 Gunnar Hägg Fotboll
1965 Hardy Malmsten Fotboll
1966 Enar Pettersson Simning
1967 Olle Prenning Fotboll
1968 Ingemar Atteryd Fotboll
1969 Stig Gunnarsson Tyngdlyftning
1970 Otto Persson Rodd
1971 Sven Green Gymnastik
1972 Gunnar Nordin Flygning
1973 Folke Nilsson Korpen
1974 Karl Johanesson Fotboll
1975 Valter Kristensson Brottning
1976 Gösta Andersson Segling
1977 Ingmar Grahn Fotboll
1978 Brita Aae Gymnastik
1979 Uno Östberg Fotboll
1980 Johan Carlsson Segling
1981 Bertil Gustafsson Skytte
1982 Gustav Green Fotboll
1983 Knut “Bucklan” Hansson Fotboll
1984 Torsten Ohlsson Fotboll
1985 Tyra Hermansson Gymnastik
1986 Sven H Nilsson Fotboll
1987 Gunvald Holmkvist Tyngdlyftning
1988 Torsten Lindblom Boxning
1989 Gösta Thräff Brottning
1990 Harry Wibratt Fotboll
1991 Alf Persson Handboll
1992 Jenny Engdahl Gymnastik
1993 Sune Sthuweback Cykel
1994 Egon Johansson Tennis
1995 Lars –Olof Sejron Judo
1996 Christer Hallbeck Fotboll
1997 Stig Andersson Brottning
1998 Frans Vikukel Bordtennis
1999 Bodil Pettersson Gymnastik
2000 Lennart Wallgren Fotboll
2001 Börje Fritz Skytte
2002 Helge Engdahl Fotboll
2003 Berne Persson Bangolf
2004 Krister Backman Boxning
2005 Bengt Jönsson Handboll
2006 Helena ”Lollo” Ställberg Gymnastik
2007 Kenneth Håkansson Fotboll
2008 Thomas Jacobsen Inne Bandy
2009 Bo Öberg L-A Ski club
2010 Jan Hansson Flygning
2011 Peder Alberoth Innebandy
2012 Mikael Stoltz IK Wormo
2013 Nina Persson Landskrona Ridklubb
2014 Gunnar Nilsson LISA
2015 Patrik Helgesson LA Atletklubb
2016 Jan Gadd Vindens Bowlingklubb
2017 Linda Bondesson IK Wormo
2018 Urban Hector, BK Landora
2019 Benny Wernström, Landskrona Roddklubb
2020 Billy Magnusson Landskrona BoIS
2021 Eva Helgesson LA Atletklubb

Till arkivet