En stor profil inom Landskronaidrotten lägger pennan på hyllan

Nyligen fick Per Jönsson guldklocka av Lunds kommun efter 25 år i stadens tjänst som idrottplatsvaktmästare.  Men det är gärningarna för Landskronaidrotten han kommer att bli ihågkommen för här. Efter att ha jobbat för dagspressen men även skrivit för ett par klubbars programblad, däribland Landskrona BoIS, samt ej att förringa fotbollssajten med koll på lokalfotbollen, Aldrig Fullsatt, lägger han nu blocket och pennan på hyllan.
Nyligen fick Per Jönsson guldklocka av Lunds kommun efter 25 år i stadens tjänst som idrottplatsvaktmästare.  Men det är gärningarna för Landskronaidrotten han kommer att bli ihågkommen för här. Efter att ha jobbat för dagspressen men även skrivit för ett par klubbars programblad, däribland Landskrona BoIS, samt ej att förringa fotbollssajten med koll på lokalfotbollen, Aldrig Fullsatt, lägger han nu blocket och pennan på hyllan.

Landskrona har i alla tider varit ett starkt fotbollsfäste om än dominerat av en klubb.
En profil som sett fler matcher bland småklubbarna än de flesta andra är Per Jönsson, och då är han inte ens från Landskrona.
– Elitfotboll har aldrig attraherat mig på samma sätt som småklubbsfotbollen, säger han som under nästan 35 år bevakat idrottslivet i Landskrona. Nu har han dock gått i mål.

Journalistbanan började i slutet av 1980-talet när han såg en annons i Skånska Dagbladet där man sökte frilansmedarbetare. Notisskrivandet för sportredaktionen tog fart liksom telefonvanan. I den vevan kom han för första gången i kontakt med idrottslivet i Landskrona.
– Jan Pettersson, Jörgens far, var tränare i Asmundtorp och jag gjorde mitt första reportage från klubben och byn.
Under det tidiga 1990-talet förädlar han sina kunskaper vid Ädelfors folkhögskolas journalistutbildning. Sporten har han varit trogen även om det också har blivit en del spaltmeter som allmänreporter på lokalsidorna.
Hans arbetssätt har alltid legat i att lyfta laget eller individen.
– Jag försöker alltid hitta det positiva i det lilla. De som har stått framför mig och låtit sig bli intervjuade ska ha känt sig bekväma. Jag har aldrig skrivit ner någon. Jag bedömer exempelvis aldrig en domare. Där är 22 spelare. Ligger domaren i mitten så har han gjort sitt jobb. Det har medfört att jag alltid haft en bra kontakt med domarklubben samt fått många nyhetstips.

Det var efter en allvarlig trafikolycka, när Per Jönsson var i tioårsåldern, som han själv började att spela fotboll. I rehabsyfte.
– Båda benen åkte. Jag gick hos sjukgymnast men fick rådet att bygga upp mig. På den tiden fanns det bara fotboll så jag började spela i Harlösa IF, berättar han.

1974 var det sedan dags för fotbolls-VM i Tyskland och fotbollsintresset stärktes ytterligare.
Ronnie Hellström var superb i målet  och Ralf Edström visade att han hade lödd i dojan.
– Det är fortfarande en milstolpe och då inte enbart för Sveriges framgångar.

Per Jönsson arbetade på Arbetets Landskronaredaktion innan han hamnade på NST och sedermera HD-Sydsvenskan.  Hela tiden som frilansskribent.
– Det kunde vara en match på fredag, en på lördag och en på söndag. Under tiden ringde man på resultat och notiser inom någon annan idrott. Det kunde vara 50 bowlingresultat som skulle in, säger han och ler åt minnet. Det var inte ovanligt med långa arbetsdagar där han körde hemifrån 8 på morgonen och inte var hemma innan kvällens sena pressläggning.

Fotboll, hockey, innebandy, tennis, bowling, skytte, segelflyg och segling och rent av varpa… det finns knappast en sport i Landskrona som Per Jönsson inte bevakat. Otaliga är fikorna med kaffe i plastmugg och en enkel kaka, men något varmkorv-rekord innehar han inte.
– Nä, jag är vegetarian så den har jag alltid hoppat över.
Charmen med klubbarna utanför eliten höjer Per Jönsson gärna.
– Det är där vi hittar eldsjälarna. Sen måste alla hjälpas åt. Det finns en historik i föreningarna som inte får glömmas bort.

Men den historien får någon annan skriva. Per Jönsson lägger nu penna och block på hyllan men kommer fortsätta att gå på småklubbsfotboll.
– Nu är det dags att lägga lite tid på mig själv, avslutar han.

Till arkivet